Skriftlig spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2738 (2023-2024)
Innlevert: 09.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Til behandling

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Næringsministeren er på oppfordring frå undertegna positiv til å kalle inn til møte med sentrale aktørar i dagligvarehandelen for å få på plass tiltak som gjer det billigare for folk å velge frukt og grønt og følge kostholdsråda i butikken, i staden for at kjøtt systematisk blir brukt som lokkevarer solgt med milliardtap som i dag.
Er helseministeren enig at det er viktig for folkehelsa å få til ei slik omlegging i dagligvarehandelen, og vil han samarbeide med Næringsministeren om å få eit slikt møte i stand så fort som mulig?

Begrunnelse

Konsernsjefen i ein av dei tre store dagligvarekjedene i Norge, Reitangruppen, opplyste i Podkasten «Innen 2030 med Hanne-Lene» (publisert 28. august 2024) at kjøtt blir seld med store tap og subsidiert med milliardbeløp i norske matvarebutikkar. Det gjer nødvendigvis at andre varer, som frukt og grønt, må seljast med høgare avanse og blir dyrare for forbrukarane enn nødvendig.
Praksisen med at kjøtt i stor skala blir brukt som lokkevarer og seld med milliardtap, mens sunne varer blir seld med høgare avanse for å dekke dette inn igjen, gjer det dyrt og vanskelig for folk flest å følge nye kosthaldsråd.
Eg spurde difor nylig næringsministeren om ho saman med Helseministeren vil ta initiativ til eit møte med dei store daglegvarekjedene for å bli enige om korleis vi kan få slutt på denne praksisen (Dokument nr. 15:2641 (2023-2024)).
I sitt svar på mitt spørsmål uttrykker næringsministeren at ho er positiv til eit møte der dette blir diskutert, men presiserer at det må skje innanfor rammene av konkurranselova.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig