Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:2731 (2023-2024)
Innlevert: 06.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Besvart: 16.09.2024 av kommunal- og distriktsminister Erling Sande

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Når jeg reiser rundt i Agder så får jeg for ofte fra aktører i de fleste sektorer høre at det er vanskelig å realisere prosjekter i Agder, og at antall innsigelser fra statsforvalterembetet er høyt.
Kan statsråden gi en oversikt over utviklingen i antall faktiske innsigelser og varslede innsigelser i Agder fylke, fordelt på forskjellige kategorier, og med henvisning til hvilken kommune og hvilke store prosjekter det gjelder, hvor det er ønskelig med tall som viser de siste 10 år, gjerne presentert i tabell?

Begrunnelse

Statsforvalteren er regjeringens forlengede arm som skal sørge for at regjeringens vedtak effektueres og nasjonale interesser blir ivaretatt. Statsforvalter skal også sørge for at gjeldende lovverk overholdes i kommuner.
Regjeringen Støre skrev i tiltredelseserklæringen følgende:

"Regjeringen vil utvikle hele Norge. Vi vil sikre gode tjenester nær folk, flere arbeidsplasser, god infrastruktur og variert kulturtilbud i hele landet. Tiden for overkjøring av lokalsamfunn er over."

Det er derfor interessant å vite hvordan dette følges opp i praksis, og hvordan antall innsigelser og inngrep i lokale og regionale saker har utviklet seg.
Fokus på overnasjonale forhold, framfor nasjonale instrukser kan fort medføre en overaktiv politikk fra statsforvalters side, hvor fokuset blir problem- framfor løsningsorientert.
Det er ønskelig med tall som viser utviklingen i statsforvalters aktivitet hva gjelder innsigelser i Agder regionen, og da spesielt fordelt på kommuner og gjerne også på store prosjekter. Hvis mulig å sammenligne med regioner med tilsvarende størrelse og befolkning, så er det også ønskelig.

Erling Sande (Sp)

Svar

Erling Sande: Det er kommunane, gjennom det kommunale sjølvstyret, som er den viktigaste premissgjevaren for korleis lokalsamfunna skal planleggast i si kommune. Statsforvaltaren har også ei sentral rolle i samfunnsutviklinga og i forvaltninga av areal, og skal medverka til at nasjonal politikk blir sett i verk gjennom informasjon, rettleiing og dialog med kommunane, fylkeskommunane, innbyggjarane og verksemder. Vidare skal statsforvaltaren ha god kjennskap til eigenarten og behova til dei ulike kommunane, og har ei viktig rolle som aktiv støttespelar for utvikling i kommunane og medverka til gode, lokalt tilpassa løysingar.
Gjennom Kostra rapporterer kommunane kvart år om saksbehandlinga i plan- og byggesaker, og her vert det gitt informasjon om omfanget av motsegner. Når det gjeld motsegner blir det rapportert på antal motsegner fremma til planar på høyring, frå hvilken styresmakt og med kva slags grunn. Tala blir publiserte i Statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå, og finst på landsnivå, fylkesnivå og kommunenivå. Sjå vedlagde oversikter i tabellar med uttrekk frå statistikkbanken, kjelde tabell 13008 og 12976. For å finna lengre tidsseriar blir det vist til historiske tidsseriar i Statistikkbanken.
Når det gjeld Statsforvaltaren i Agder, tyder ikkje tala rapportert i Kostra på at talet på motsegner er høgare der enn i andre fylke. I 2023 fremja Statsforvaltaren i Agder motsegn til 57 prosent av kommuneplanane send på høyring, og 15 prosent av reguleringsplanane. Dette tyder på at interessekonfliktar i arealspørsmål blir avklart på kommuneplannivå. Det er viktig at flest mogeleg av konfliktane blir løyst på overordna plannivå. Då blir det og lettare å få igjennom prosjekta på reguleringsplannivå. Basert på tala på uløyste motsegner som kjem til departementet for avgjerd, så er det ikkje grunn til å seia at Agder er overrepresentert, sjølv om det nett no er nokre fleire saker enn normalt frå fylket.

Vedlegg til svar