Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2721 (2023-2024)
Innlevert: 08.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Besvart: 16.09.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Har statsråden forståelse for at det oppleves sterkt urimelig å tape penger på å utføre sin borgerplikt som meddommer, og vil statsråden foreslå nødvendige endringer i systemet slik at denne uretten kan rettes opp?

Begrunnelse

Denne uken kunne vi lese i BT om arbeidsledige Eivind som møtte som meddommer 7 dager og mistet alle dagpengene for 14 dager.

Vervet som meddommer er en borgerplikt. Det er selvsagt veldig forståelig at det oppleves både som urettferdig og urimelig at enkeltmennesker skal tape på å gjøre utføre sink plikt.

Det har heller ikke vært lett å få gode svar fra justisdepartement eller arbeid- og inkluderingsdepartementet på hvorfor det må være slik. Det vises til at dagpenger reduseres som hovedregel på bakgrunn av arbeidede timer, og ikke lønn.

https://www.bt.no/innenriks/i/1MqreJ/ble-meddommer-for-7-dager-tapte-18-000-kroner-i-dagpenger-fra-nav

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Alle som mottar dagpenger, må fylle det grunnleggende vilkåret om å være reell arbeidssøker. Det innebærer at man aktivt må søke arbeid og være både villig og i stand til å ta ethvert arbeid. Når man har verv som meddommer, vil vilkåret om å være reell arbeidssøker ikke være oppfylt i den tiden man utfører dette vervet.

Dagpengene beregnes og utbetales hver 14. dag på bakgrunn av opplysninger på meldekort (e-melding). For å ha rett til dagpenger, må tapet av arbeidstid i meldeperioden ha vært minst 50 prosent sammenlignet med arbeidstiden før ledigheten («vanlig arbeidstid»). Hvis antallet timer i arbeid i meldeperioden utgjør mer enn 50 prosent av den tidligere arbeidstiden, er ikke kravet til arbeidstidsreduksjon oppfylt, og man får ikke noe utbetalt i meldeperioden.

At dagpengene blir avkortet på bakgrunn av timer i arbeid, har sammenheng med vilkåret om å være reell arbeidssøker og tilgjengelig for ethvert arbeid. I dag er det ingen hjemmel for avkorte dagpenger på grunnlag av inntekt. Derfor vil hver time i arbeid føre til lik reduksjon av dagpengene, uavhengig av om eller hvor mye man får betalt for arbeidet.

Dette er et regelverk og en praksis vi har hatt i mange år, under ulike regjeringer. Jeg har imidlertid stor forståelse for at regelverket i noen tilfeller kan oppfattes som urimelig, slik som i denne saken.

Arbeid som meddommer er en borgerplikt, og vi må verne om muligheten til å utføre denne plikten. Jeg har derfor kommet til at jeg vil endre regelverket, og har satt i gang et arbeid i departementet for å endre forskriften slik at man kan få unntak fra avkortingsreglene i dagpengeordningen hvis man er meddommer.

Senere i høst vil jeg sende forslag om en slik endring på høring. Jeg vil legge opp til en så rask prosess som mulig.