Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2718 (2023-2024)
Innlevert: 06.09.2024
Sendt: 09.09.2024
Til behandling

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Vil statsråden innhente høringsinstansenes syn på rapporten fra NOVA, som har følgeevaluert forsøksprosjektet ved Romerike Krisesenter IKS med et kjønnsuavhengig og integrert tilbud til brukerne, før lovforslaget legges frem?

Begrunnelse

Romerike Krisesenter IKS har siden 2022 gjennomført forsøksprosjektet «Integrert krisesenter» hvor tilbudet ikke er kjønnsdelt. Tanken bak prosjektet er at et kjønnsuavhengig og integrert tilbud skal gi brukerne bedre tjenester og gjøre driften mer effektiv. Forskere ved NOVA følgeevaluerer forsøket, og deres rapporten er ventet klar om kun få uker. Denne rapporten forelå følgelig ikke da høringsnotatet med forslag til endringer i krisesenterloven ble sendt på høring 14. juni 2024.
Høringsnotatet har en gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget som forelå da det ble sendt på høring. I evalueringen av implementeringen av krisesenterloven fra NOVA i 2014 peker de på at tilbudet til voldsutsatte menn og deres barn ikke er godt nok. Dette bekreftes i rapporten fra Nordlandsforskning og Likestillingssenteret KUN fra 2019, hvor det blant annet anbefales en nærmere vurdering av blant annet kravet om fysisk adskilte botilbud for kvinner og menn og en forbedring av tilbudet til barn. I NOVAs evaluering fra 2014 konkluderte NOVA blant annet med at mangler i tilbudene til menn ser ut til å være en direkte konsekvens av kravet om at tilbudene til menn og kvinner skal være fysisk adskilt.
Spørsmålet om innretningen på krisesentrenes tilbud til menn og deres barn er et av de viktige spørsmålene som reises i høringsnotatet. Rapporten fra NOVA om forsøksordningen ved Romerike Krisesenter IKS vil kunne bidra med et verdifullt tillegg til kunnskapsgrunnlaget når det gjelder disse spørsmålene. Departementet har i Kommunal Rapport i juli i år uttalt at evalueringsrapporten fra NOVA vil kunne gi verdifull kunnskap som departementet vil bruke i det videre arbeidet, samt at det skal vurderes om det er flere spørsmål som bør utredes nærmere og som det kan være aktuelt å høre på et senere tidspunkt. Høringsinstansene har allerede blitt spurt om deres synspunkter på tilbudet til menn og kvinner, og synes hensiktsmessig å innhente deres syn på resultatene i rapporten fra før regjeringen legger frem sitt endelige forslag til endringer i krisesenterloven. Dersom dette skal utsettes til en senere gjennomgang, og et eventuelt nytt forslag til endringer i loven, vil det kunne bety at en bedring av en klar svakhet i dagens krisesentertilbud vil måtte vente unødvendig lenge.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig