Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til digitaliserings- og forvaltningsministeren

Dokument nr. 15:2712 (2023-2024)
Innlevert: 05.09.2024
Sendt: 06.09.2024
Besvart: 17.09.2024 av digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Hvilke innspill vil statsråden fremme for EU-kommisjonen i forbindelse med høringen som nå pågår om utarbeidelse av retningslinjer til forordningen om digitale tjenester for å beskytte mindreårige på nett, og når kan vi forvente at forordningen innlemmes i EØS-avtalen?

Begrunnelse

Forordningen om digitale tjenester (DSA) gir Europakommisjonen fullmakt til å utstede retningslinjer for å sikre et høyt beskyttelsesnivå for mindreårige. Forordningen er trådt i kraft i EU, og ligger til vurdering hos EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen. Kommisjonen søker nå innspill til utarbeidelse av retningslinjer til DSA-forordningen for å beskytte mindreårige på nett. Retningslinjene skal etter planen vedtas i første halvdel av 2025.

Karianne O. Tung (A)

Svar

Karianne O. Tung: Det er viktig å beskytte barn på nett, og det foregår mye godt arbeid i Norge for nettopp dette. Regjeringen har blant annet satt ned Skjermbruksutvalget. Det skal legge frem en stortingsmelding om trygg digital oppvekst, og vi er i gang med å vurdere aldersgrense i sosiale medier. Det er viktig å dele norske synspunkter og erfaringer med andre lands myndigheter, og å samarbeide om løsninger. Den offentlige høringen fra Europakommisjonen som pågår nå er én mulighet, men jeg har ennå ikke konkludert om jeg vil gi innspill til den.
Kulturdepartementet opplyser at Medietilsynet planlegger et eget høringssvar om de nye retningslinjene til Europakommisjonen, samtidig som de også er med på å utarbeide et høringssvar fra ERGA, Europakommisjonens ekspertgruppe av mediemyndigheter. Å bidra til en trygg mediehverdag for barn og unge er en viktig del av Medietilsynets samfunnsoppdrag.
Jeg er opptatt av å få forordningen om digitale tjenester (DSA) på plass så raskt som mulig, slik at vi kan sikre norske brukere nødvendig beskyttelse og rettigheter på digitale plattformer. For å få dette til, er det viktigste vi gjør nå å sørge for god fremdrift både i arbeidet med å innlemme forordningen i EØS-avtalen og å gjennomføre den i norsk rett. EFTAs arbeidsgruppe er i ferd med å ferdigstille utkast til EØS-komitebeslutning som skal løse to-pilarutfordringene knyttet til Europakommisjonens nye kompetanse til å håndheve regelverket overfor de aller største plattformene som Facebook, Meta, Google, Booking.com m.fl. Deretter må løsningen forhandles med EU-siden med sikte på å ta forordningen inn i EØS-avtalen. Vi håper å kunne innlemme DSA i EØS-avtalen før sommeren 2025, men er avhengig av andre parter. Samtidig pågår det også arbeid med å forberede nasjonal gjennomføring av DSA.