Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2711 (2023-2024)
Innlevert: 05.09.2024
Sendt: 06.09.2024
Besvart: 12.09.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): NRK har i det siste skrevet flere saker om fakling på oljefelter Equinor eier. I en artikkel står det at "Equinor mener at NRK sine faklingstall er for høye, men uten å legge fram egne tall på fakling".
Kan statsråden legge fram tall på omfanget av fakling per felt Equinor er medeier i, for 2022, 2023 og så langt i 2024?

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: I eierskapsmeldingen, Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper, redegjør regjeringen for statens forventninger til selskapene og hvordan staten som eier følger opp selskapene, inkludert rollefordelingen mellom eier, styret og daglig leder.
Statens mål som eier i Equinor ASA er, jf. eierskapsmeldingen, høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Staten forventer at selskapene i) identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i sine strategier, ii) setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, og rapporterer om måloppnåelse - målene er vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig, iii) rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klimarisiko og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko.
Staten er en aktiv, ansvarlig og langsiktig eier som skal bidra til å oppnå målene som eier. Det er imidlertid styrets ansvar å forvalte selskapet, jf. selskapslovgivningens rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder.
I eierskapsmeldingen redegjøres det for hvordan eierdialogen foregår og hva slags informasjon staten som eier mottar. Staten som aksjeeier i Equinor har ikke mottatt annen informasjon om det stortingsrepresentanten spør om enn det selskapet gjør offentlig tilgjengelig. Dataene Equinor offentliggjør om fakling er tilgjengelige fra selskapets nettsider (jf. den interaktive tabellen under overskriften «climate» her ).
Jeg viser ellers til at Equinor uttrykker at deres felt på norsk sokkel har vært banebrytende i arbeidet med å redusere fakling og utslipp og er i verdenstoppen mht. lave utslipp. De oppgir at intensiteten av fakling på Equinor-opererte felt, inkludert deres internasjonale opererte felt, er godt under industriens gjennomsnitt. Videre uttrykker selskapet at de ikke kjenner til andre i industrien som er mer transparente om utslippsdata enn Equinor. Equinor oppgir at de ikke kan dele data for felt der de ikke selv er operatør, men at de spør operatørene om tillatelse til å dele feltspesifikke CO2-data. Equinor viser til at deres innflytelse i internasjonalt opererte felt er begrenset til eierandelene i lisensene, men også til at de bidrar til reduserte utslipp internasjonalt, blant annet ved å dele erfaring, teknologi og kompetanse og ved å jobbe med myndigheter og partnere. Selskapet understreker at de arbeider målrettet med sine partnere og med industriinitiativer for å drive dette arbeidet videre.