Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2697 (2023-2024)
Innlevert: 04.09.2024
Sendt: 04.09.2024
Rette vedkommende: Digitaliserings- og forvaltningsministeren
Besvart på vegne av: Digitaliserings- og forvaltningsministeren
Besvart: 12.09.2024 av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): En viktig årsak til at det ikke bygges flere studentboliger i de store byene, er at det mangler rimelige tomter. Samtidig er staten en stor tomtebesitter i de samme byene.
Hva vil regjeringen gjøre for å legge til rette for at statlige eiendommer i de store byene blir stilt til rådighet for bygging av studentboliger fremover, og er det aktuelt for regjeringen å endre retningslinjene til Bane Nor Eiendom og andre statlige aktører, slik at det blir mulig med bortfeste av tomter til studentboligformål fra disse?

Begrunnelse

Ifølge studentboligundersøkelsen 2024 er dekningsgraden for studentboliger i Oslo 12,77 %. I Bergen er andelen 12,94 %. I Trondheim er den 13,88 %. I Kristiansand er den 11,91 %. Nasjonalt er dekningsgraden 14,94 %. Det er de store byene som trekker den ned. Til tross for løfter fra regjeringer av vekslende politisk sammensetning i mange år, står andelen omtrent stille.
For å bygge studentboliger trengs det penger. Men det trengs også tomter. I dag må samskipnadene konkurrere i det åpne markedet om å kjøpe egnede tomter. Det blir stadig vanskeligere, i takt med at tomteprisene er gått i været.
Når staten selger eiendom, skjer det gjennom eventuelt direktesalg til kommunen, deretter gjennom det åpne markedet. Der må samskipnadene konkurrere om høyeste bud på linje med private kjøpere. I Oslo er for eksempel den gamle Veterinærhøyskolen, som ligger nær både universitetet og høyskolen og derfor burde vært høyaktuell for studentboliger, blitt avhendet på denne måten. Fremover er det planlagt boligbygging på store statlige eiendommer blant annet på Ullevål sykehus-området og på Filipstad, for å nevne noen eksempler.
Staten har en smal åpning gjennom Statsbygg om bortfeste av tomter til studentboligformål, men bare når det skjer i tilknytning til campus. Bane Nor Eiendom har ingen slike føringer overhodet, men drives kommersielt. Andre statlige eiendomsbesittere, for eksempel Forsvarsbygg eller Statnett, har ingen slike føringer.
I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv 11. juni beskriver adm. direktør i studentsamskipnaden SIO hvordan de høye tomteprisene i Oslo gjør det svært vanskelig for dem å bygge. Han ber om at staten “reviderer sin holdning til å inngå festeavtaler med studentsamskipnadene. En festeavtale, som selvsagt skal være til markedspris og i tråd med EØS-regelverket, vil være gunstig for å bedre studentenes botilbud.”
I Oslo, i likhet med de andre store byene, har godt utbygget kollektivtransport. Store områder i byene er aktuelle for studentboliger. Men da trengs det tomter. Ved å feste bort eiendommer beholder staten eierskapet, samtidig som samskipnadene kan spre tomtekostnad over mange år fremfor å måtte ta den “up front”, og slik bygge flere studentboliger enn ellers mulig.
En slik løsning fremstår som vinnvinn for denne representant.

Oddmund Hoel (Sp)

Svar

Oddmund Hoel: Statens eiendommer brukes i all hovedsak av statlige virksomheter til statlige formål. Studentsamskipnader er ikke statlige virksomheter, og det ligger i utgangspunktet utenfor statens formål å skaffe til veie arealer for studentboliger som eies av studentsamskipnader.
Dersom det statlige behovet for en eiendom opphører, er utgangspunktet at den selges. Avhendingsinstruksen, fastsatt ved kongelig resolusjon av 19. desember 1997, gir regler for fremgangsmåten for salg av statlig fast eiendom. Salg skal skje på den måten som gir det beste økonomiske resultat for staten, og som hovedregel er det salg til høyeste bud etter åpen budrunde. Det er ikke vanlig å gjennomføre direktesalg av statlig fast eiendom til Stortinget.
Der Statsbygg forvalter statlige campus-områder, og hvor det er arealer som ikke benyttes av annen statlig virksomhet, kan det legges til rette for bortfeste til studentsamskipnader. Hvis det er behov for studentboliger og det er ledig areal innenfor et campus-område, prøver Statsbygg å tilrettelegge for å inngå festeavtaler med studentsamskipnadene. Bortfeste skjer da til markedspris basert på verditakst, i tråd med reglene i avhendingsinstruksen.
Statsbygg forvalter totalt 18 festeavtaler med studentsamskipnader til studentboliger. Det pågår i tillegg dialog med Norges arktiske studentsamskipnad om festeavtale ved Campus Harstad, og med studentsamskipnaden i Stavanger om festeavtale ved Campus Stavanger. Statsbygg forvalter ikke ledige tomter i de store byene, som er egnet til boligbygging for studenter.
Universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og på Ås forvalter statlig fast eiendom. Kunnskapsdepartementet opplyser at universiteter og høyskoler har et lovfestet ansvar for å legge forholdene til rette for et godt studiemiljø og arbeide for å bedre studentvelferden på lærestedene, i samarbeid med studentsamskipnadene. Regelverk forvaltet av Kunnskapsdepartementet er ikke til hinder for at selvforvaltende universiteter og høyskoler kan inngå festeavtaler med studentsamskipnader for å legge til rette for studentboligbygging. Det er styrene ved den enkelte institusjon som fatter beslutning i slike saker. Kunnskapsdepartementet har ingen samlet oversikt over slike avtaler.
Bane NOR Eiendom AS eies av statsforetaket Bane NOR SF. Bane NOR Eiendom AS er en kommersiell eiendomsaktør, som opererer på kommersielle vilkår for de eiendommene selskapet eier.