Ola Elvestuen (V): Vil statsråden, når sentrale deler av anleggsområdet på Lysejordet består av kvikkleire, der store utgravinger og oppfyllinger frarådes, sørge for at det blir utredet en alternativ trasé for den planlagt anlagte jordkabelen på Lysejordet?
Begrunnelse
I april 2024 ga Energidepartementet Statnett konsesjon til en kraftledning på 420 kilovolt (kV) fra Hamang transformatorstasjon i Bærum til Smestad transformatorstasjon i Oslo, via Bærum transformatorstasjon. Denne ledningen skal bygges som et kabelanlegg i bakken. Som påpekt i skriftlig spørsmål nr. 15:2438 (2023-2024) innlevert 28. juni 2024, er trasé for jordkabelen ikke godt nok utredet.
En geoteknisk undersøkelse utført av Geoteknisk kontor i 1972 konkluderte med at store utgravninger eller oppfyllinger i Lysejordet kan medføre risiko for grunnbrudd:
«Dybdene til antatt fjell er stort sett små og løsmassene, der hvor det er noen meters dybde synes å være relativt faste. Et unntak fra regelen er som nevnt ovenfor det lavtliggende relativt flate området syd for Rolighet hvor det er påtruffet store dybder til fjell med kvikkleire i bunnen. Kvikkleiren er imidlertid ikke bløt og skulle derfor ikke by på særlig store problemer. Man bør imidlertid unngå store utgravninger eller store oppfyllinger i dette området da dette kan medføre risiko for grunnbrudd.»
I tillegg har Geonorge utviklet et kart som viser aktsomhetsområder for kvikkleireskred, hvor store deler av Lysejordet er markert som risikoområde. Dette sammenfaller med områdene som ble beskrevet i rapporten utført av Geoteknisk kontor.
Det planlagte anleggsarbeidet på Lysejordet vil medføre betydelige inngrep, inkludert anleggsveier for massetransport, veiskjæringer, omfattende sprengningsarbeid, og et stort anleggsområde som vil innebære betydelig tilført vektbelastning. Omlegging av VA-ledninger som sannsynligvis må graves ned i kvikkleiresonen er også nødvendig.
Samtidig har Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus igangsatt arbeid med vern av Lysakerdalen i Bærum og Oslo som naturreservat. På Statsforvalterens hjemmeside står det:
"Lysakerdalen omfatter Lysakerelven og vegetasjonen langs begge sidene (kantsonen). Skogen i lisiden langs elven danner en sammenhengende skogkledd bekkekløft mellom Bogstadvannet og fjorden, med mange svært sjeldne naturtyper og rødlistede arter."
Kabelanlegget er delvis planlagt inne i utredningsområdet for Lysakerdalen naturreservat, og et eventuelt uhell med kvikkleire vil sterkt forringe de nasjonale naturverdiene langs Lysakerelva.