Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:2683 (2023-2024)
Innlevert: 02.09.2024
Sendt: 02.09.2024
Besvart: 12.09.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): I Finnmark er om lag 80 prosent av fiskeflåten under 11 meter i åpen gruppe.
Når vil regjeringen komme med forslag om endringen i innretningen av åpen gruppe, hvilke vesentlige endringer ser statsråden for seg og vil nye regler også gjelde dem som er i åpen gruppe i dag?

Begrunnelse

30. april i år vedtok Stortinget kvotemeldingen. Selv om regjeringspartiene skaffet seg et solid flertall på Stortinget for kvotemeldingen ved å inngå et forlik med Høyre, Frp, Venstre og KrF, betyr ikke det at et solid flertall på kysten jubler for kvotemeldingen. I hvert fall ikke i statsrådens hjemfylke Finnmark.
Det ble tydelig illustrert ved at samme dag som kvotemeldingen ble vedtatt, blokkerte fiskere havnene i blant annet Hammerfest, Honningsvåg og Vardø for å markere misnøye med kvotemeldingen.
I forliket fra 19. april, ble det enighet om å se på innretningen av åpen gruppe. I avtalen står blant annet dette om hva som må gjøres med åpen gruppe:

«Arbeidet skal resultere i en innskjerping av hvem som har rett på å etablere seg i fremtiden for at færre fiskere skal få mer å fiske på fra felleskvoten.»

Dette er vedtaket Stortinget gjorde 30. april:

«Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av formålet med åpen gruppe i fiskeriene, og vurdere innretningen og tiltak som i større grad bidrar til at åpen gruppe fungerer etter intensjonen, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

I dag er denne gruppen bokstavelig helt åpen, og fartøykvotene er like enten du er på veg inn eller på veg ut av fiskeryrket. Det gjøres heller ikke forskjell på om du er fisker på heltid eller deltid.
Det er ikke uklokt å gjøre en differensiering innad i åpen gruppe. Men bløtkaka blir ikke større av det. For Stortinget vedtok 30. april bare en marginal økning av andelen torsk av totalkvoten i åpen gruppe, fra 6,12 prosent til 6,62 prosent.
Hadde regjeringspartiene inngått forlik med SV, Rødt, MDG og Pasientfokus, ville åpen gruppe fått en større andel av totalkvoten på torsk. Når en også tar i betraktning at ubrukt tredjelandskvote skal prioriteres havfiskeflåten etter vedtaket i Stortinget 30. april, kan en slå fast at nettoøkningen til åpen gruppe er tilnærmet null. Til nå har fartøy under 11 meter i åpen og lukket gruppe blitt tildelt ufisket tredjelandskvote.
Med de lave torskekvotene det er nå, er det tøffe tider for dem som tilhører åpen gruppe, og dem er det som nevnt mange av i Finnmark.
Derfor kan det være greit at de som er i åpen gruppe snart får vite hvordan de nye reglene for gruppen blir.

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Nærings- og fiskeridepartementet er gang med å følge opp vedtakene som ble gjort i Stortinget i behandlingen av Meld. St. 7 (2023-2024) Folk, fisk og fellesskap. Mange av de tiltakene som ble foreslått i meldingen og vedtatt i Stortinget, kan følges opp raskt. Andre forslag vil kreve lengre tid å følge opp.
Kvotesituasjonen for flere bunnfiskarter er nedadgående. Stortinget har gjort flere vedtak som kan iverksettes raskt og som vil påvirke den minste fiskeflåten. Vi legger derfor opp til at disse endringene skal tre i kraft i 2025.
I Stortingets vedtak 599 ber Stortinget regjeringen foreta en gjennomgang av formålet med åpen gruppe i fiskeriene, og vurdere innretningen og tiltak som i større grad bidrar til at åpen gruppe fungerer etter intensjonen, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.
For å følge opp dette vedtaket har departementet bedt Fiskeridirektoratet om å nedsette en bredt sammensatt arbeidsgruppe som skal vurdere hvilke formål åpen gruppe bør ivareta, og ut fra dette vurdere og foreslå alternative innretninger av åpen gruppe. Etter høring vil regjeringen ta stilling til innretningen for åpen gruppe og fremme dette for Stortinget på egnet måte.