Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2679 (2023-2024)
Innlevert: 02.09.2024
Sendt: 02.09.2024
Til behandling

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): En kvinnelig norsk statsborger sitter fengslet i Kina med en lang dom under harde forhold. Hun mener seg uskyldig dømt. Hun er nå alvorlig syk og har nylig gjennomgått et dypgående kirurgisk inngrep. Hennes helsetilstand er alvorlig. Hennes mann har flere ganger bedt Utenriksdepartementet om hjelp til at hun får sone i Norge.
Kan utenriksministeren bekrefte at statsminister Støre, i forbindelse med det varslede besøket i Kina, vil be om at hun nå får sone i Norge?

Begrunnelse

En kvinnelig norsk statsborger sitter fengslet i Kina med en lang dom under harde soningsforhold. Hun mener seg uskyldig dømt. Hun har i mange år utført et stort og betrodd arbeid for norsk eksportnæring. Hun er nå alvorlig syk og operert i nakken for progressiv lammelse. Kvinnen og hennes mann frykter for hennes helse og liv under nåværende sonings- og behandlingsforhold.
Hennes mann får knapt besøke eller se sin kone i fengselet i Kina. Han har mange ganger henvendt seg til Utenriksdepartementet og andre norske myndigheter og øvrighetspersoner for å få hjelp til sin kone. Deres håp er nå at hun kan få soningsoverføring til Norge. Dette vil være en human og rimelig løsning for en norsk borger, som dessuten kan være uskyldig dømt, som det er rimelig at norske myndigheter bidrar til. Samtidig vil ikke en slik løsning utfordre selve jussen i saken unødig.
Representanter for norske myndigheter har sagt at de arbeider med saken. Den svært lave og tilsynelatende passive posisjonen norske myndigheter tidligere har tatt i denne saken, særlig under Solberg regjeringen, står i påfallende kontrast til innsatsen Norge og Utenriksdepartementet gjorde for to andre norske statsborgere som i 2009 ble fengslet i DR Kongo. Det er vanskelig å se saklige grunner til at norske myndigheter var så mye mer pågående for å hente hjem de to innsatte i Kongo enn de er for å hjelpe den kvinnelige norske statsborgeren. Dette kan skape inntrykk at at norske myndigheter er mer varsomme overfor Kina enn overfor Kongo. For norske borgere er det tvert imot viktig å vite at våre myndigheter behandler folk likt og stiller opp for alle.
Statsministerens kontor varslet den 21. august at statsminister Støre skal reise til Kina for å ha politiske samtaler. Dersom regjeringen arbeider for denne kvinnens sak er det forståelig om det holdes en lav profil overfor kinesiske myndigheter. Det har vært meget problematisk at det har vært så lite klart om regjeringen i det hele tatt prioriterer hennes sak. Det er derfor viktig at regjeringen nå bekrefter at det gjøres en aktiv innsats for henne i møtene statsministeren skal ha med Kinas ledelse.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig