Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2677 (2023-2024)
Innlevert: 01.09.2024
Sendt: 02.09.2024
Besvart: 09.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Tar justisministeren bekymringen ovenfor voldsutsatte barns rettssikkerhet og trygghet på alvor, og hvordan vil hun ev. følge opp advarslene og anbefalinger fra ulike fagmiljø?

Begrunnelse

Tall fra statens barnehus viser at antall tilrettelagte avhør av barn under 6 år har hatt en samlet nedgang på 30 prosent siden 2017.
– Man risikerer at barn som lever med vold i nære relasjoner blir værende og ikke får hjelp, sier etterforskningsleder ved Troms politidistrikt, Ståle Luther.
Han har etterforsket seksuelle overgrep i mange år, og har vært medlem av både barnevoldsutvalget og voldtektsutvalget.
Luthers erfaring er at det ikke satses like mye på barnevoldsfeltet som det hevdes.
I en NRK-artikkel trekker han en sammenheng mellom en svak oppklaringsprosent i saker om vold i nære relasjoner og et svekket fagmiljø.

"– Man må stoppe utviklingen hvor fagmiljøene svekkes, og sørge for at hele feltet har nok ressurser slik at vi kan gjøre den jobben samfunnet forventer, sier Luther".

Endre Bendixen er juridisk rådgiver i Stine Sofie Stiftelsen. Han mener regelverket ikke er tydelig nok.

"– Det er saker der du kan ha, og saker der du skal ha tilrettelagt avhør. Vi mener lovene må skrives om, slik at det er flere tilfeller der barna må til tilrettelagt avhør."

En annen bekymring i artikkelen er de store regionale forskjellene.
Det er selvsagt bekymringsverdig om barns rettssikkerhet er avhengig av hvor de bor. I verstefall kan vi risikere at barn må leve videre med vold.
https://www.nrk.no/sorlandet/betydelig-nedgang-i-tilrettelagte-avhor-av-de-minste_-_-rettssikkerheten-svekkes-1.17006438

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: I saker om vold og overgrep mot barn og særlig sårbare voksne er tilrettelagte avhør et sentralt etterforskningsskritt. Nedgangen i antallet tilrettelagte avhør er derfor bekymringsfull.
Etter en stor økning i antallet gjennomførte avhør fram mot 2020 er det fra 2021 registrert en større reduksjon. Jeg har fått opplyst fra Politidirektoratet at antallet tilrettelagt avhør i 2023 var 4200. I 2021 var det tilsvarende tallet 5003. Regjeringen tar nedgangen i antall avhørte på alvor. Som et tiltak i opptrappingsplanen, som vi la frem i desember 2023, skal det gjennomføres en nærmere utredning av årsakene til at antallet er redusert.
Barn har krav på det samme rettsvernet som voksne. Høye antall henleggelser og at saker tar lang tid i straffesakssystemet kan bidra til at tilliten til politiet og rettsvesenet svekkes. Vi må derfor hele tiden bestrebe oss på å bli bedre. Gjennom opptrappingsplanen skal det gjennomføres en rekke tiltak nettopp for å styrke barns rettsikkerhet. Det er bevilget mer enn 100 millioner kroner til oppfølgingen av planen i 2024. Blant tiltakene er å legge bedre til rette for samhandling mellom politi, barnevern og helsetjenestene for å avdekke og forebygge alvorlig vold mot barn. I tillegg utreder vi spørsmål om etablering av flere barnehus der lang reisevei er en utfordring.
Etter min oppfatning er vi på riktig vei i dette arbeidet, og en utredning av årsakene til nedgangen vil gi oss et bedre grunnlag for å iverksette tiltak og snu en uheldig utvikling.