Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2673 (2023-2024)
Innlevert: 01.09.2024
Sendt: 02.09.2024
Besvart: 09.09.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Jeg sendte et spørsmål til statsråden i April ang. energiforsyningen og forsyningssikkerheten på Svalbard (Dokument nr. 15:1823 (2023-2024)). Situasjonen i April var da usikker, mens situasjonen i dag virker å være urovekkende nå når vinteren står for døren. Svalbards forsyningssikkerhet er av nasjonal-, ikke kun lokal interesse.
Kan statsråden derfor bes redegjøre for situasjonen i dag, hva status for energisystemet er, hva planen er for å trygge forsyningssikkerheten, og hva regjeringen bidrar med, om noe?

Begrunnelse

Svalbard med sitt arktiske klima og plassering er fullstendig avhengig av stabil og trygg energi- og varmeforsyning, og er ikke en lokasjon eller samfunn som egner seg for eksperimentering med kraftforsyningen.
Overgangen fra selvforsynt kullkraft, til dieselkraftverk hvor dieselen må importeres, kombinert med fornybar uregulerbar energi virker å være mangelfullt utredet og planlagt, og problemene mange.
Energiprisene har doblet seg for enkelte deler av næringslivet siden overgangen fra kull til diesel, mens forsyningsikkerheten har gått motsatt vei.
Kontrollutvalget i Svalbard Lokalstyre er i gang med gransking av energiomstillingen i Longyearbyen.
Det er av interesse å vite hva regjeringen gjør.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Representanten viser til spørsmål stilt og besvart i april vedrørende energiforsyningen i Longyearbyen. Det er Longyearbyen lokalstyre som er ansvarlig for energiforsyningen i Longyearbyen. Dette følger av Svalbardloven. Longyearbyen lokalstyre eier og driver energiforsyningen i Longyearbyen, gjennom det heleide selskapet Svalbard Energi AS.
Regjeringen la i mai frem Meld. St. 26 (2023-2024) Svalbard. I meldingen fremgår det at regjeringen vil styrke det norske familiesamfunnet i Longyearbyen, og vil styrke statlig kontroll med viktig infrastruktur. Dette har tydelig grenseflate mot energiforsyning og -sikkerhet.
Opprettholdelse av det norske familiesamfunnet er et viktig mål i svalbardpolitikken. Regjeringen ønsker å legge til rette for en stabil energiforsyning og reduserte energipriser for husholdninger og næringsliv i Longyearbyen.
I forbindelse med nysalderingen av 2023-budsjettet foreslo regjeringen å øke tilskuddet til Longyearbyen lokalstyre med 50 mill. kroner, for å bidra til reduserte energipriser i Longyearbyen. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 136 S (2023-2024). I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2024 foreslo regjeringen å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med til sammen 167 mill. kroner til energirelaterte formål. Den økte bevilgningen skal gå til å styrke redundans og forsyningssikkerhet for energi i Longyearbyen, ved investeringer og tiltak i ulike typer infrastruktur i energiforsyningen. Videre skal den økte bevilgningen bidra til reduserte energipriser i Longyearbyen. Stortinget sluttet seg til forslaget, jf. Innst. 447 S (2023-2024). Bevilgningsøkningene i hhv. nysalderingen 2023 og RNB 2024 bidrar til økt forsyningssikkerhet for energi i Longyearbyen.
I meldingen fremgår det videre at regjeringen har intensjon om å ta et større ansvar for energiforsyningen i Longyearbyen, for eksempel gjennom det heleide selskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani (Store Norske). Regjeringen ønsker å avklare ansvaret for energiforsyningen i Longyearbyen så snart som mulig. Nærings- og fiskeridepartementet har gitt Store Norske i oppdrag å gjennomføre en konseptvalgutredning av ulike alternativer for fremtidig energiforsyning i Longyearbyen, samt en tilstandsvurdering av eksisterende infrastruktur. Som eier av Store Norske er staten opptatt av å forstå hvilken rolle selskapet kan ha i den lokale energiomstillingen og om det er muligheter for at omstillingen kan bidra til synergier for lokalsamfunnet.