Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:2644 (2023-2024) Innlevert: 29.08.2024 Sendt: 29.08.2024 Besvart: 05.09.2024 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram
Ine Eriksen Søreide (H): Den nye EU-kommisjonen forventes å legge frem en forsvarsindustristrategi i løpet av de neste månedene.Hvordan vurderer statsråden Norges muligheter for å påvirke utviklingen av strategien, og hvordan vil regjeringen sikre at norsk forsvarsindustri får anledning til å delta i nye initiativer som strategien lanserer?
Bjørn Arild Gram: Forsvarsindustrien er en viktig del av totalforsvaret og sentral for Forsvarets operative evne og utholdenhet. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon har forsvarsindustrien en enda større betydning for forsvarsevnen. Regjeringen er derfor opptatt av å videreutvikle og ytterligere styrke norsk forsvarsindustri og -teknologi. Regjeringens forsvarsindustrielle politikk er omtalt i langtidsplanen for forsvarssektoren, Prop. 87 S (2023-2024). Blant hovedprioriteringene er å legge til rette for internasjonalt FoU- og materiellsamarbeid for å sikre norske aktører tilgang til de fremste teknologiske og industrielle miljøer og arenaer hvor fremtidens teknologiske løsninger og systemer utvikles.Regjeringen har derfor vært opptatt av å spille inn til EU-kommisjonens arbeid med EUs forsvarsindustrielle strategi, European Defence Industrial Strategy (EDIS), som ble lansert 5. mars i år. Et sentralt tiltak i EDIS er forslaget om å etablere European Defence Industry Programme (EDIP), som foreslås åpnet for deltagelse fra Norge, Island og Liechtenstein i forordningens programdel.Norge deltar i to forløpere til EDIP, ASAP (Act in Support of Ammunition Production) og EDIRPA (European Defence Industry Reinforcement through common Procurement Act). Deltakelsen har gitt verdifull erfaring og for ASAPs del meget sterk uttelling for norsk ammunisjons-, sprengstoff- og missilindustri. Søknadene til EDIRPA er fortsatt til vurdering i EU-kommisjonen. Regjeringen vil blant annet i lys av dette vurdere norsk deltakelse i EDIP og komme tilbake til Stortinget med en tilrådning.