Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2637 (2023-2024)
Innlevert: 28.08.2024
Sendt: 29.08.2024
Besvart: 06.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Hva er statusen for intensivberedskapen og akutt-tjenestene ved Kirkenes sykehus, er de økte bevilgningene til Kirkenes sykehus benyttet etter hensikten?

Begrunnelse

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023, ble det vedtatt en pakke for Øst-Finnmark, jf. Innst. 490 S (2022–2023). Ett tiltak var å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i Finnmarksykehuset HF. Denne bevilgningen ble videreført med 15 mill. kroner i 2024.
I tillegg ble Kirkenes sykehus styrket med ytterligere 20 mill. kroner i statsbudsjettet for 2024. Det ble begrunnet med at den geopolitiske situasjonen gjør at sykehuset i Kirkenes står i en spesiell situasjon, der behovet for vaktberedskap oppleves større enn tidligere. For å gi sykehuset økt handlingsrom knyttet til beredskap og akutt-tjenester foreslås en varig økt bevilgning på 20 mill. kroner.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det er riktig at det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2023 ble vedtatt en pakke for Øst-Finnmark. Et av tiltakene var å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus i Finnmarksykehuset HF, og det ble bevilget 15 mill. kroner til dette formålet.
Bevilgningen er videreført i år. I tillegg er Finnmarksykehuset HF ved Kirkenes sykehus i år styrket med ytterligere 20 mill. kroner. Dette er en varig økt bevilgning som skal gi sykehuset økt handlingsrom knyttet til beredskap og akutt-tjenester.
For å svare på spørsmålet fra representanten, har jeg innhentet oppdatert informasjon fra Helse Nord RHF.
Bevilgningen på 15 mill. kroner for å opprettholde intensivberedskapen ved Kirkenes sykehus er brukt til å dekke 15,2 stillinger ved intensivavdelingen/akuttmottaket.
Når det gjelder bevilgningen på 20 mill. kroner knyttet til beredskap og akutt-tjenester, er midlene per august 2024 brukt slik:

- 9,3 mill. kroner til legemidler ved medisinsk poliklinikk (6,3 mill. kroner) og laboratorie-rekvisita knyttet til medisinsk biokjemi (3,0 mill. kroner).
- 2,3 mill. kroner til prehospitale tjenester for styrking av personalsituasjonen ved AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral).
- 2,9 mill. kroner til å sikre legedekningen og vaktberedskapen ved helikopterbasen i Kirkenes.

Resterende 5,5 mill. kroner er satt av, men foreløpig ikke tildelt, til opptrapping av personell ved bilambulanse øst, og til å sikre driften ved helikopterbasen i Kirkenes.