Skriftlig spørsmål fra Rasmus Hansson (MDG) til energiministeren

Dokument nr. 15:2626 (2023-2024)
Innlevert: 26.08.2024
Sendt: 27.08.2024
Til behandling

Rasmus Hansson (MDG)

Spørsmål

Rasmus Hansson (MDG): I basis-scenariet i Sokkeldirektoratets ressursrapport for 2024 anslås det at Norge i 2050 vil ha en tredel av dagens olje- og gassproduksjon. Sokkeldirektoratet anbefaler tiltak for høyere produksjon, men informerer ikke om klimavirkningen av dette.
Kan det bes statsråden informere om klimakonsekvensene av at verdens olje- og gassproduserende land velger samme produksjonsutvikling som Sokkeldirektoratet legger til grunn for Norge, og om at svaret oppgis både for Sokkeldirektoratets “basis”-scenario og “høy”-scenario?

Begrunnelse

Grunnlovens § 112 annet ledd slår fast at “Borgerne har rett til kunnskap om "… virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen”.

Sokkeldirektoratets ressursrapport for 2024 anslår i sitt basisscenario at produksjonen fra norske olje- og gassfelt faller til en tredel av dagens nivå i 2050. “Høy”-scenariet legger til grunn omtrent en halvering, mens “lav”-scenariet legger til grunn en nedgang på 97 prosent sammenlignet med dagens nivå. Direktoratet anbefaler at olje- og gassproduksjonen stimuleres med ny teknologi, intensivert leting og at funn blir satt i produksjon raskt for å unngå at produksjonen faller raskt.

Norske borgere har etter Grunnlovens § 112 rett til kunnskap om virkningene av å opprettholde olje- og gassproduksjonen på et høyest mulig nivå, slik Sokkeldirektoratet anbefaler.

Sokkeldirektoratets ressursrapport slår fast at “produksjonsnedgangen i de tre mulighetsbildene…” (“høy”, “basis” og “lav”-scenariene) “... er i tråd med en vellykket oppfølging av Parisavtalen”. De viser til at utslipp fra produksjon av norsk olje- og gass er blant de laveste i verden. Rapporten omtaler imidlertid ikke klimagassutslippene som selve bruken av norskprodusert olje og gass vil gi, antakelig fordi slike utslipp i samsvar med Parisavtalen skal ligge på brukerlandenes klimaregnskap. Norsk klimapolitikk er basert på forutsetningen om at alle land overholder sine Paris-forpliktelser.

Det er imidlertid ggrunn til å tro at mange land ikke vil overholde sine Paris-forpliktelser, og at den globale oppvarmingen kommer til å overstige 2 grader. Å bare henvise til Parisavtalen gir derfor ikke norske borgere noen som helst kunnskap om de faktiske virkningene av å opprettholde en tredel eller mer av norsk olje- og gassproduksjon i 2050.

Et litt mer reelt grunnlag vil en få ved å anta at Sokkeldirektoratets analyser er representative for hvordan andre olje- og gassproduserende land vil planlegge. Norge er langt fra det eneste landet i verden som vil holde sin olje- og gassproduksjonen gående på et høyt nivå så lenge som mulig. I så fall kan den globale olje- og gassproduksjonen i 2050 bli i størrelsesorden minst en tredel av dagens nivå. Norge vil da være del av en slik utvikling, og en bidragsyter til de globale utslippene og klimavirkningene de vil gi.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig