Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2623 (2023-2024)
Innlevert: 26.08.2024
Sendt: 27.08.2024
Besvart: 04.09.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Vil Støre-regjeringen legge frem en stortingsmelding om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i tråd med Stortingets vedtak om å gjøre det innen utgangen av 2024?

Begrunnelse

I 2019 satte Solberg-regjeringen ned et offentlig utvalg som fikk i oppdrag å gjennomgå og foreslå forbedringer i BPA-ordningen, blant annet på grunn av at det var forskjellig praktisering og forståelse av BPA-ordningen i kommunene. BPA-utvalget leverte sin utredning i desember 2021, og høringsfristen til utredningen gikk ut 1. juli 2022. Mange organisasjoner kom med svar i høringsrunden. Etter dette har Støre-regjeringen gjort lite for å følge opp BPA-utvalgets utredning, og i juni 2023 vedtok flertallet på Stortinget å be regjeringen legge frem en stortingsmelding basert på BPA-utvalgets utredning.
I februar 2024 gjorde Stortinget følgende vedtak etter forslag fra Høyre:

«Stortinget ber regjeringen følge opp vedtak 742 (2022-2023) om en stortingsmelding om brukerstyrt personlig assistanse snarest, og ber om at meldingen legges frem senest innen utgangen av 2024».

Det har vært kommunisert lite fra Støre-regjeringen om dette vil bli fulgt opp i tråd med Stortingets vedtak. Støre-regjeringen har hatt tre år på seg til å følge opp BPA-utvalgets utredning.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg vil om kort tid invitere aktørene til et møte for å få innspill til sentrale problemstillinger, veivalg og løsninger som bør omtales i stortingsmeldingen om brukerstyrt personlig assistanse. Det blir oppstarten på et viktig arbeid.
Samtidig vil jeg opplyse om at Regjeringen ikke rekker å ferdigstille en stortingsmelding om brukerstyrt personlig assistanse (BPA) innen utgangen av 2024. BPA-utvalgets utredning og innspillene som kom inn i høringen av NOU-en synliggjør at det er betydelig uenighet om innramming, finansiering og mål for ordningen. Å involvere brukerorganisasjoner, tjenesteleverandører og kommuner i grunnlagsarbeidet er vesentlig. Dette vil ta mer tid enn det er rom for gitt det tidsvinduet Stortinget har anmodet regjerningen om å komme tilbake innenfor.