Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2597 (2023-2024)
Innlevert: 21.08.2024
Sendt: 22.08.2024
Besvart: 27.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Jeg antar statsråden ikke vil kommentere enkeltsaker eller pågående saker, men jeg ønsker likevel å vite om hun synes det er greit at politiet henlegger en sak litt over et døgn etter at de har mottatt en fyldig anmeldelse (med bildemateriale) om en alvorlig voldshendelse rett utenfor landets nasjonalforsamling, uten å kan ha etterforsket saken noe særlig eller engang ha hentet ut overvåkningsmateriale fra hendelsen, og kan justisministeren forsikre om at det ikke gjelder flere tilsvarende saker under den pågående voldsbølgen?

Begrunnelse

VG har omtalt en hendelse hvor fire ungdommer i alderen 19-23 år natt til søndag ble ofre for uprovosert voldt på Karl Johansgate rett ved siden av Stortinget. Ofrene fikk blant annet ribbein brukket og hjernerystelse, og er blitt sykemeldt som følge av skadene.
De ble utsatt for uprovosert vold av en gjeng med 10-12 unge menn, og ble i oppløpet til hendelsen ropt etter med betegnelsen "homo".
En av guttene, som fikk tre ribbein brukket, løp av gårde mens han ga den eneste jenta i gruppen dekning for å få henne bort. I forbindelse med dette traff de tilfeldigvis på en politipatruljebil noen gater unna, og de informerte politiet om den pågående situasjonen og hvor den foregikk, og ba om assistanse. Slik assistanse kom ikke.
Dagen etter ble hendelsen anmeldt. Det ble levert en fyldig anmeldelse, inkludert med bilde/video som kunne bidra til å identifisere n av hovedgjerningsmennene. Til tross for dette, og at denne alvorlige/skremmende hendelsen skjedde nesten vegg-i-vegg med landets nasjonalforsamling, ble anmeldelsen henlagt litt over et døgn senere. Hendelsen kan således umulig ha blitt særlig etterforsket, og overvåkningsmateriale fra kameraer i området ikke engang hentet ut av politiet.
Det sier litt når hovedreaksjonen til ungdommene som ble rammet er at de er takknemlige for at ikke gjerningsmennene hadde kniv eller våpen på seg, og at de ikke bare er sterkt preget av hendelsen, men også over politiets manglende oppfølging.
Saken føyer seg forøvrig inn i en serie med alvorlig ungdomskriminalitets i hovedstaden og andre deler av Norge de siste måned, hvor mange tilfeldige ofre er blitt utsatt for alvorlig uprovosert vold.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Representanten har rett i at jeg som justis- og beredskapsminsiter ikke vil kommentere enkeltsaker. Som kjent er påtalemyndigheten uavhengig fra politiske myndigheter i enkeltsaker noe som også er lovfestet i straffeloven § 55. Det vil derfor være uryddig dersom en statsråd utaler seg om en enkeltsak.
Det er politiet og påtalemyndigheten som kjenner sakens faktum og vurderingene som ligger til grunn for henleggelse. En henleggelse kan derfor påklages til overordnet påtalemyndighet. Klagen sendes til den påtalemyndighet/politidistrikt som har besluttet henleggelse. Jeg er gjort kjent gjennom oppslag i media at politiet har uttalt at de fikk nye opplysninger etter anmeldelsen, blant annet videopptak, og at de derfor vil se på saken på nytt og åpner sakene for videre etterforskning.
Når det gjelder adgangen til å henlegge anmeldelser så er dette nøye regulert i eget rundskriv fra Riksadvokaten. Jeg har tillit til at politi og påtalemyndighet følger disse retningslinjene.
For øvrig kan jeg forsikre representanten at vi tar ungdoms- og gjengkriminalitet på største alvor. I regjeringens første statsbudsjett er det bevilget 200 millioner kroner til blant annet en varig styrket innsats mot gjengkriminalitet. Av disse ble 40 millioner kroner særskilt tildelt Oslo politidistrikts innsats mot kriminelle miljøer og gjenger. I revidert nasjonalbudsjett for 2024 har vi styrket innsatsen mot gjengkriminalitet ytterligere, med 300 millioner kroner i 2024, og en varig styrking på 600 millioner kroner i året fra 2025.