Kirsti Bergstø (SV): Mener næringsministeren at Equinor tilstrekkelig følger opp sitt ansvar for å respektere menneskerettighetene i hele sin leverandørkjede, slik Eierskapsmeldingen forventer, når de samarbeider med selskap økonomisk tilknyttet en stat som etterforskes av Den internasjonale domstolen for et pågående folkemord?
Begrunnelse
Det fremgår av Klassekampen (20.8) at Equinor samarbeider på Rosebank-feltet utenfor Storbritannia, med et selskap som vil etter all sannsynlighet kanalisere midler til det israelske militæret (IDF) sine menneskeretts- og folkerettsbrudd på Gaza og Vestbredden.
Equinor eier 80 prosent av Rosebank-feltet mens Ithaca Energy eier 20 prosent. Ithaca Energy er majoritetseid av Delek Group som kontrollerer 52,7 prosent av aksjene i selskapet. Delek Group er et av Israels største energiselskaper med store leverandøravtaler med IDF.
FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) har satt Delek Group på svartelisten over selskaper som «reiser særlige menneskerettslige bekymringer». Både Oljefondet og KLP har etter dette ekskludert Delek Group av sine porteføljer på grunn av deres næringsvirksomhet på okkupert palestinsk jord.
Delek omtaler Ithaca Energy på sine nettsider som Deleks «internasjonale arm». Deleks største aksjonær, samt Deleks administrerende direktør, sitter i styret til Ithaca Energy. I Ithaca Energys årsrapport for 2023, omtaler selskapet Delek som «morselskapet til konsernet (inkorporert i Israel)».
IDF begår nå en katastrofal krigføring som bryter med menneskerettighetene og folkeretten. Israel etterforskes av Den internasjonale domstolen (ICJ) for folkemord. Det har kommet en rekke avsløringer av IDF sin operasjon i Gaza og på Vestbredden den siste tiden. Blant annet målrettede drap av sivile barn, kvinner og menn, voldtekt, vitnesbyrder om tortur av palestinske fanger, at palestinske fanger brukes som menneskelige skjold i krigsområder, nødhjelp nektes inngang, plyndring av palestinske hjem, skoler og sykehus bombes, flyktningleire settes fyr på eller nærmest jevnes med jorda.
I Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen), fremgår det at staten forventer at Equinor «er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder samt respekterer menneskerettigheter […] i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden.»