Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2585 (2023-2024)
Innlevert: 20.08.2024
Sendt: 21.08.2024
Besvart: 28.08.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Mener næringsministeren at Equinor tilstrekkelig følger opp sitt ansvar for å respektere menneskerettighetene i hele sin leverandørkjede, slik Eierskapsmeldingen forventer, når de samarbeider med selskap økonomisk tilknyttet en stat som etterforskes av Den internasjonale domstolen for et pågående folkemord?

Begrunnelse

Det fremgår av Klassekampen (20.8) at Equinor samarbeider på Rosebank-feltet utenfor Storbritannia, med et selskap som vil etter all sannsynlighet kanalisere midler til det israelske militæret (IDF) sine menneskeretts- og folkerettsbrudd på Gaza og Vestbredden.
Equinor eier 80 prosent av Rosebank-feltet mens Ithaca Energy eier 20 prosent. Ithaca Energy er majoritetseid av Delek Group som kontrollerer 52,7 prosent av aksjene i selskapet. Delek Group er et av Israels største energiselskaper med store leverandøravtaler med IDF.
FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) har satt Delek Group på svartelisten over selskaper som «reiser særlige menneskerettslige bekymringer». Både Oljefondet og KLP har etter dette ekskludert Delek Group av sine porteføljer på grunn av deres næringsvirksomhet på okkupert palestinsk jord.
Delek omtaler Ithaca Energy på sine nettsider som Deleks «internasjonale arm». Deleks største aksjonær, samt Deleks administrerende direktør, sitter i styret til Ithaca Energy. I Ithaca Energys årsrapport for 2023, omtaler selskapet Delek som «morselskapet til konsernet (inkorporert i Israel)».
IDF begår nå en katastrofal krigføring som bryter med menneskerettighetene og folkeretten. Israel etterforskes av Den internasjonale domstolen (ICJ) for folkemord. Det har kommet en rekke avsløringer av IDF sin operasjon i Gaza og på Vestbredden den siste tiden. Blant annet målrettede drap av sivile barn, kvinner og menn, voldtekt, vitnesbyrder om tortur av palestinske fanger, at palestinske fanger brukes som menneskelige skjold i krigsområder, nødhjelp nektes inngang, plyndring av palestinske hjem, skoler og sykehus bombes, flyktningleire settes fyr på eller nærmest jevnes med jorda.
I Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen), fremgår det at staten forventer at Equinor «er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder samt respekterer menneskerettigheter […] i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden.»

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Siden Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober og den påfølgende krigen mellom Israel og Hamas, har regjeringen prioritert store ressurser til arbeidet med denne alvorlige krisen.
Jeg viser blant annet til regjeringens pressemelding fra mars i år, der regjeringen fraråder alle norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene. Det fremgår også at regjeringen forventer at norske selskaper opptrer ansvarlig og etterlever åpenhetsloven, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.
I Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen), fremgår det at statens mål som eier i Equinor er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold i sin virksomhet. Det fremgår også i meldingen at staten forventer at «selskapet er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder samt respekterer menneskerettigheter […] i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden.» Dette innebærer blant annet å opptre etisk forsvarlig og følge internasjonalt anerkjente retnings-linjer som OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, samt UNGP. Aktsomhetsvurderinger inkluderer å kartlegge og vurdere negativ påvirkning og skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser. Å respektere menneskerettigheter innebærer at selskapet arbeider i tråd med UNGP, ILOs kjernekonvensjoner og relevante kapitler i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Videre er staten opptatt av at selskaper som opererer i, handler med eller har forretningsforbindelser tilknyttet konfliktområder, utviser respekt for internasjonal humanitærrett og unngår å bidra til, eller støtte opp under, brudd på disse reglene. I situasjoner med væpnet konflikt eller fare for overgrep, er det særlig aktuelt med slike aktsomhetsvurderinger.
Rosebank-feltet ble funnet i 2004. Siden da har det vært flere endringer i eier-/partnerskap. Equinor er operatør og eier nå 80 pst. av feltet, mens Ithaca Energy plc eier 20 pst. etter at de kjøpte opp Siccar Point Energy i 2022. Equinor hadde ingen rolle i denne transaksjonen, som ble godkjent av britiske myndigheter og medførte at Ithaca Energy ble Equinors nye partner. Ithaca Energy er et britisk olje- og gasselskap notert på børsen i London, hvor israelske Delek Group Ltd eier 88,55 pst. av aksjene.
Det er, i tråd med rollefordelingen som følger av selskapslovgivningen og anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder som omtalt i eierskapsmeldingen, styret i Equinor som er ansvarlig for forvaltningen av selskapet.
Staten som eier forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger. Nærings- og fiskeridepartementet har jevnlig dialog med Equinor om blant annet ansvarlig virksomhet, menneskerettigheter, aktsomhetsvurderinger og risikostyring.