Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2582 (2023-2024)
Innlevert: 20.08.2024
Sendt: 20.08.2024
Besvart: 28.08.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Hva vil statsråden gjøre for å sikre fortsatt drift av Helseutvalget, Aksept-Kirkens bymisjon og HivNorge?

Begrunnelse

Regjeringen varslet i statsbudsjettet for 2024 en at de to tilskuddsordningene for hiv og seksuelt overførbare sykdommer og for seksuell helse fra og med 2025 skulle slås sammen. I prosessen ble det lovet at berørte organisasjoner som er viktige premissleverandører på hiv-feltet skulle få bidra aktivt og særlig inn i utarbeidelsen av den nye strategien for seksuell helse og det nye tilskuddsregelverket. Ifølge organisasjonene er de ikke tatt aktivt med i arbeidet med å utarbeide den nye strategien.
PROBA samfunnsanalyse gjennomførte i forkant av den foreslåtte sammenslåingen en evaluering av eksisterende tilskuddsordninger for seksuell helse (PROBA-rapport nr. 2021 - 8). Det kan ikke sees at funn og sentrale anbefalinger i denne grundige rapporten er nevnt eller er tas hensyn til i Helsedirektoratets utkast til ny strategi
I den nye ordningen som Helsedirektoratet foreslår fjernes alt driftstilskudd og alt gjøres til prosjektstøtte. Ifølge Helseutvalget, Aksept-Kirkens Bymisjon og HivNorge vil Helsedirektoratets forslag til strategi og ny tilskuddsordning slik fjerne det langsiktige arbeidet for smittevern, informasjonsarbeid og helhetlig ivaretakelse av mennesker som lever med hiv. I forslag til nytt regelverk satses det kun på mindre, innovative prosjekter – driftstilskudd er totalt utelatt og det er kun muligheten til å søke på ettårige tidsbegrensede prosjekter. Dette fjerner all langsiktighet i arbeidet med smittevern, hivforebygging og ivaretakelse av utsatte grupper som lever med hiv, Det fjerner også muligheten for internasjonalt samarbeid, løpende påvirkningsarbeid og samfunnskontakt.
Direktoratets forslag innebærer ikke bare å fjerne driftstilskuddet til HivNorge, Aksept og Helseutvalget. I tillegg foreslås det å fjerne støtten til klinisk virksomhet, slik som testing av hiv og seksuelt overførbare infeksjoner. Dette er dramatisk, ettersom disse organisasjonene når frem til grupper som ellers er svært vanskelige å nå med smittevern, testing og tiltak for livsmestring, slik som menn med innvandrerbakgrunn som har sex med menn og kvinner som er hardt rammet av selvstigma.
Konsekvensen om forslaget blir stående er at tilbudet til personer som lever med hiv får sine tilbud vesentlig redusert allerede fra 1. januar 2025.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Det er to tilskuddsordninger innen seksuell helse over kap. 762, post 73 under navnet Seksuell helse.

1. Tilskudd til seksuell helse
2. Forskrift om tilskudd til arbeid innen feltet hiv og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Helseutvalget, Aksept-Kirkens Bymisjon og HivNorge får driftstilskudd over tilskuddsordningen Forskrift om tilskudd til arbeid innen feltet hiv og seksuelt overførbare infeksjoner.
Begge tilskuddsordningene ble evaluert våren 2021 av PROBA samfunnsanalyse. Evaluator anbefalte å slå sammen de to ordningene. Begrunnelse var at inndelingen i to ordninger medfører at mulighetene for en helhetlig og innovativ tilnærming innen seksuell helsefeltet blir mindre, og at det blir mindre kunnskapsoverføring mellom aktivitetene som skjer i regi av de to ordningene. I forbindelse med forhandling om statsbudsjettet for 2023 henstilte et flertall i helse- og omsorgskomitéen, regjeringen om å «følge opp anbefalingen om å slå sammen disse ordningene til én ordning i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet 2024». Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet utarbeidet forslag til regelverk for en samlet tilskuddsordning for seksuell helse, som ble sendt på høring i juni.
Jeg har ikke mottatt endelig tilrådning fra Helsedirektoratet om innretning og regelverk for den nye sammenslåtte tilskuddsordningen. Jeg mener at en vellykket sammenslåing forutsetter at en felles ordning blir i stand til å ivareta hiv- og soifeltet, og samtidig bidra til å sikre god seksuell helse i hele befolkningen. For å sikre nok tid til en prosess som ivaretar dette, vil jeg ikke legge opp til å slå sammen tilskuddsordningene for 2025. Det vil si at dagens tilskuddsordninger videreføres inntil videre. Jeg viser for øvrig til Helsedirektoratets høring av utkast til regelverk for den sammenslåtte ordningen og til videre prosess for medvirkning.