Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2577 (2023-2024)
Innlevert: 19.08.2024
Sendt: 20.08.2024
Besvart: 28.08.2024 av næringsminister Cecilie Myrseth

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hva gjør næringsministeren for å sikre at Andøya og Nord-Norge blir den mest konkurransedyktige og attraktive regionen for oppskyting av små satellitter og tilknyttede verdikjeder innen romindustri i Europa?

Begrunnelse

Som Solberg-regjeringens siste beslutning før sin avgang ble det gitt investeringstilskudd til Andøya Space Port som den første oppskytingsfasiliteten i Europa for små satellitter i polar bane.
Det er fremdeles en positiv utvikling ved Andøya Space og i tilknyttede romindustrimiljøer i Norge. Likevel finnes det muligheter for kommersielle investeringer i milliardklassen innen romindustri som enten har glippet eller nøler med å ta investeringsbeslutning på Andøya.
Et godt politisk håndverk fra regjeringen er helt avgjørende for å sikre vår konkurransekraft i Europa. Det registreres med stor skuffelse at amerikanske Firefly valgte å binde seg til Esrange i Kiruna i stedet for Andøya. Beslutningen kom kort tid etter regjeringens samarbeidsavtale med Sverige og kan muligens delvis skyldes sendrektighet fra norske myndigheter med å få på plass en Technology Security Agreement (TSA) med USA. Med Firefly sin satsing i Sverige følger også mye av den amerikanske militære satsingen innen Space til Sverige. Som kjent er det store betenkeligheter ved oppskytinger fra Esrange hvor en mislykket oppskyting i teorien kan lande i Tromsø by. Andøya har de beste fysiske forutsetningene i Europa, men det oppleves at konkurrerende land har myndigheter som er mer foroverlent.
I tråd med Eierskapsmeldingen bør det vurderes hvorvidt Forsvaret bør ta en større rolle i utviklingen av Andøya Space, herunder en del oppskytinger og samarbeid på militær side med allierte.
Regjeringens prinsipielle motstand mot å integrere Norge tettere i europeisk samarbeid er i ferd med å få uheldige konsekvenser for Norges konkurransekraft i romindustrien. Det er helt nødvendig at Norge integreres tettere i EUs rammeverk for romindustri, som virker ekskluderende for tredjeparter.
Det er positivt at tyske Isar ligger an til å gjennomføre oppskytinger i høst. Samtidig er det viktig at prosesser omkring oppskyting er både kvalitativt gode, smidige og effektive.
Romindustrien åpner enorme muligheter for Andøya, Nord-Norge og Norge i form av lønnsom industri, verdiskaping, teknologiutvikling og høykompteanse jobber i nord og resten av landet. For å realisere dette potensialet er det avgjørende at regjeringen sikrer konkurransekraft gjennom å ta de rette stegene.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Nærings- og fiskeridepartementet ga 22. august tillatelse til Andøya Spaceport for drift av romhavn. Dette er en viktig milepæl på veien mot første oppskyting. Etableringen av Andøya Spaceport åpner store muligheter for høyteknologisk næringsutvikling, både i Nord-Norge og i landet ellers. Det er i første rekke næringslivet selv som må identifisere og utnytte disse mulighetene. Regjeringen har likevel tatt flere grep som skal legge til rette for konkurransedyktige rammevilkår for norsk romnæring. Luftfartstilsynet er fra og med 2023 nasjonal tilsynsmyndighet for romaktiviteter, med ansvar for å gi tillatelse til, og føre tilsyn med, oppskyting av raketter og satellitter. Dette er et viktig grep for å sikre at Norge har konkurransedyktige og forutsigbare rammevilkår for bedrifter som ønsker å skyte opp satellitter i Norge. Luftfartstilsynet arbeider for tiden med tillatelse til Isar Aerospace. Slik tillatelse er en nødvendig forutsetning for første oppskyting. Vi arbeider også med et utkast til en ny lov om romaktiviteter, som vi håper å kunne legge frem for Stortinget innen kort tid. En ny lov om romaktiviteter vil gi Norge et tidsmessig rammeverk for videre utvikling av romnæringen i Norge.
Denne regjeringen har videreført og videreutviklet den mangeårige norske satsningen på romvirksomhet. Bevilgningen til romvirksomhet i næringsministerens budsjettproposisjon for 2024 er på over to milliarder kroner. Videre ble det bevilget 150 mill. kroner over forsvarsministerens budsjett i 2024 til sikringstiltak som skal sette Andøya Spaceport i stand til å tilfredsstille militære krav som oppskytingssted for satellitter, inkludert der satellitter må erstattes i krise og krig. Dette vil styrke både norsk og alliert egenevne, og gjør Norge til en interessant samarbeidspartner for militær romvirksomhet. Regjeringen er i tett dialog med amerikanske og europeiske myndigheter om videreutvikling av romvirksomhet på norsk jord. Vi er i forhandlinger med USA om en Technology Safeguards Agreement (TSA), som vil legge til rette for at amerikanske bæreraketter og satellitter skal kunne skytes opp fra Andøya Spaceport. Norge er medlem av den europeiske romorganisasjonen ESA og deltar i EUs romprogram. Dette er en viktig tilrettelegger både for romrelatert næringsutvikling og for utvikling og bruk av rombaserte løsninger i norsk forvaltning, både i Nord-Norge og i resten av landet.