Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2577 (2023-2024)
Innlevert: 19.08.2024
Sendt: 20.08.2024
Til behandling

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Hva gjør næringsministeren for å sikre at Andøya og Nord-Norge blir den mest konkurransedyktige og attraktive regionen for oppskyting av små satellitter og tilknyttede verdikjeder innen romindustri i Europa?

Begrunnelse

Som Solberg-regjeringens siste beslutning før sin avgang ble det gitt investeringstilskudd til Andøya Space Port som den første oppskytingsfasiliteten i Europa for små satellitter i polar bane.

Det er fremdeles en positiv utvikling ved Andøya Space og i tilknyttede romindustrimiljøer i Norge. Likevel finnes det muligheter for kommersielle investeringer i milliardklassen innen romindustri som enten har glippet eller nøler med å ta investeringsbeslutning på Andøya.

Et godt politisk håndverk fra regjeringen er helt avgjørende for å sikre vår konkurransekraft i Europa. Det registreres med stor skuffelse at amerikanske Firefly valgte å binde seg til Esrange i Kiruna i stedet for Andøya. Beslutningen kom kort tid etter regjeringens samarbeidsavtale med Sverige og kan muligens delvis skyldes sendrektighet fra norske myndigheter med å få på plass en Technology Security Agreement (TSA) med USA. Med Firefly sin satsing i Sverige følger også mye av den amerikanske militære satsingen innen Space til Sverige. Som kjent er det store betenkeligheter ved oppskytinger fra Esrange hvor en mislykket oppskyting i teorien kan lande i Tromsø by. Andøya har de beste fysiske forutsetningene i Europa, men det oppleves at konkurrerende land har myndigheter som er mer foroverlent.

I tråd med Eierskapsmeldingen bør det vurderes hvorvidt Forsvaret bør ta en større rolle i utviklingen av Andøya Space, herunder en del oppskytinger og samarbeid på militær side med allierte.

Regjeringens prinsipielle motstand mot å integrere Norge tettere i europeisk samarbeid er i ferd med å få uheldige konsekvenser for Norges konkurransekraft i romindustrien. Det er helt nødvendig at Norge integreres tettere i EUs rammeverk for romindustri, som virker ekskluderende for tredjeparter.

Det er positivt at tyske Isar ligger an til å gjennomføre oppskytinger i høst. Samtidig er det viktig at prosesser omkring oppskyting er både kvalitativt gode, smidige og effektive.

Romindustrien åpner enorme muligheter for Andøya, Nord-Norge og Norge i form av lønnsom industri, verdiskaping, teknologiutvikling og høykompteanse jobber i nord og resten av landet. For å realisere dette potensialet er det avgjørende at regjeringen sikrer konkurransekraft gjennom å ta de rette stegene.



Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig