Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2538 (2023-2024)
Innlevert: 12.08.2024
Sendt: 12.08.2024
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 19.08.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Kartlegging fra Norce (Norwegian research Centre) viser at Lierelva er elven i Norge med mest plast. "Vi har sett så mye plast langs Norske elver de siste årene at vi har blitt vant til synet av det" sier Gaute Velle, professor ved institutt for biovitenskap ved Univeritetet i Bergen og klima og miljøforsker ved Norce. Mye av avfallet kommer fra industri og næringsvirksomhet.
Hva vil næringsministeren gjøre for å begrense avfallsmengden og sørge for at avfallet ikke havner i elva?

Begrunnelse

Denne uka kunne vi lese og se medieoppslag om at Lierelva er Norges mest forsøplede elv. Det ble funnet i snitt en meter plast per meter elv. Mesteparten av plasten var tynn folie, for eksempel landbruksplast, plastposer eller emballasje. Lierelva topper den dystre statistikken med en helt suveren førsteplass. neste elv på lista, Sandnesbekken i Kirkenes har til sammenligning 26 cm plast per meter elvelengde. Norce, (Norwegian research Centre) har undersøkt over 1 000 km elvestrekninger og resultatet er nedslående. De store mengdene plast påvirker jordsmonnet, plante og dyrelivet i og langs elva. I tillegg er elva en transportåre for plast som hele tiden vil drive mot sjøen. Leder av Lier Bondelag Anne Lene Malmer uttaler at hun tror det er mye gammel moro, men at landbruket de seneste årene har tatt grep for å redusere plastforsøplingen.
Det er tydelig ut fra forskernes funn at tiltakene så langt ikke er nok og at det trengs en skikkelig opprydding.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Jeg deler representantens bekymring når det gjelder plastforsøpling langs norske elver. Plastforurensning er en alvorlig trussel mot miljøet. Arbeid knyttet til å beskytte miljøet mot plastforurensning er høyt prioritert av regjeringen. Forsøpling er også forbudt etter forurensningsloven. Ingen må tømme, etterlate, oppbevare eller transportere avfall slik at det kan virke skjemmende eller være til skade eller ulempe for miljøet.
Forsøpling er et sammensatt problem. Plastforsøpling stammer fra ulike kilder, som landbruk, transportformål og innpakkingsmateriale som kan ha sitt opphav fra industri, handelsvirksomhet og/eller andre aktører. I Miljødirektoratets og Statsforvalterens tilsyn med industribedrifter etter miljøregelverket er avfallshåndtering et sentralt tema.
Klimaendringer og ekstremvær påvirker situasjonen i negativ retning. Dette så vi sist med ekstremværet «Hans», som medførte omfattende forsøpling og forurensning som følge av oversvømmelser, storflom og jordskred, i tillegg til store skader på bygninger og infrastruktur. Ved ekstreme mengder nedbør og flom blir elvene spesielt utsatt for forsøpling. Jeg har derfor gitt Miljødirektoratet i oppdrag å vurdere tiltak for å styrke forebygging og håndtering av forsøpling og forurensning ved ekstremvær. Rapporten fra direktoratet ble mottatt 27. juni i år, og er nå til vurdering i Klima- og miljødepartementet.