Tobias Drevland Lund (R): NRK Stor-Oslo kunne 7. august fortelle om en etiopisk kvinne som har søkt familiegjenforening med familien sin i Norge. På tross av at kvinnen i saken har fremvist et ekte etiopisk pass, mener UDI at kvinnen ikke har gjort nok for å sannsynliggjøre hvem hun er.
Vil statsråden se på hvordan UDI sin praksis er i møte med mennesker som forsøker å samarbeide om å oppgi riktige opplysninger og belyse fakta om egen identitet, men som likevel ikke blir trodd?
Begrunnelse
Det vises til denne saken på NRK 7. august; https://www.nrk.no/stor-oslo/identitetspapirer-hindrer-etiopisk-mor-i-gjenforening-med-familie-i-norge-1.16982371
Kvinnen det gjelder har tre barn og mann i Norge. NOAS mener avgjørelsen til Lagmannsretten om at kvinnen ikke har sannsynliggjort sin identitet er sjokkerende. Normalt godtar Norge pass som gyldig identitetsdokument for å bekrefte formell identitet, så fremt passet er gyldig og ekte. Det har denne kvinnen også fremvist norske myndigheter. I tillegg har hun familie her i Norge som burde kunne underbygge hennes identitet. Denne saken er dessverre enda et eksempel på hvordan norsk innvandringspolitikk ikke tar hensyn til barns beste i stor nok grad. Nå må tre barn vokse opp i Norge uten en tilstedeværende mor. Jeg er kjent med at regjeringen er i gang med å følge opp anbefalingene fra Baumann-utvalget, som handler om nettopp barns beste i utvisningssaker. Denne saken understreker viktigheten av å følge opp Bauman-utvalget sin rapport så raskt som mulig. Jeg har forståelse for at statsråden ikke kan kommentere enkeltsaken det vises til spesifikt, likevel er det prinsipielle spørsmålet det ønskes svar på er hva statsråden tenker om gjeldende praksis er i møte med mennesker som forsøker å samarbeide om å oppgi riktige opplysninger og belyse fakta om egen identitet, men som likevel ikke blir trodd.