Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2528 (2023-2024)
Innlevert: 09.08.2024
Sendt: 12.08.2024
Besvart: 20.08.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Mener statsråden det er hensiktsmessig med avvikling av gode, etablerte, kostnadseffektive samhandlingsprosjekt og hvordan tror statsråden det påvirker kommunenes risikovilje å samhandle med helseforetakene når de etter fem år sier opp avtalen og lar kommunen stå igjen med regningen?

Begrunnelse

Det er viktig for innbyggerne våre og helseberedskapen at det er god arbeidsdeling og velfungerende helsetjenester i hele landet. Demografiendringer og mangel på personell kommer til å legge ytterligere press på helsetjenestene og kanskje spesielt i kommunene. Det gjør det etter spørsmålsstillers syn spesielt viktig å sørge for god arbeidsdeling og hensiktsmessig organisering av helsetjenestene.
Det har vært DMS på Steinkjer og Stjørdal i hhv 13 og 15 år. De intermediære sengeplassene er en del av spesialisthelsetjenesten. Der ligger pasienter som ikke er utskrivningsklare enda, men de kan flyttes ut fra sykehus til DMS for å fortsette sin behandling der, frem til de er utskrivningsklare. Det er ihh til prinsippet om behandling på «lavest effektive omsorgsnivå».
Behovet for sengeplasser øker fremover pga demografi og kostnaden er lav pr seng. Tilbudet er kostnadsbesparende og gir god kvalitet. Intermediærsengene på DMS reduserer kostnader i helseforetaket, er et godt samhandlingsprosjekt mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten. Kommunen har tatt store investeringer for å legge til rette for dette samhandlingstiltaket og pasientene får i tillegg behandling nærmere der de bor.
Helse Nord Trøndelag ønsker nå å trekke seg ut av samarbeidet, kommunen sitter igjen med investerings og personalkostnader.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg har bedt Helse Midt-Norge RHF om innspill for å kunne svare på spørsmålet fra stortingsrepresentanten.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at Helse Nord-Trøndelag HF har evaluert bruken av intermediærsengene, og funnet at pasienter med tilhørighet til kommunene som inngår i DMS-samarbeid i gjennomsnitt har flere liggedøgn enn pasienter fra kommuner som ikke har et DMS-tilbud. Helse Midt-Norge RHF påpeker at spesialisthelsetjenesten dermed gjennom bruken av intermediærsenger gir mer tjenester til pasienter i noen kommuner enn andre. Dette medfører både uhensiktsmessig bruk av personell og en skjevfordeling av ressurser ut fra bosted.
Videre opplyser Helse Midt-Norge RHF at Helse Nord-Trøndelag HF vil videreutvikle samarbeidet med DMSene ved å øke kapasitet og omfang av desentraliserte spesialisthelsetjenester innenfor dag- og poliklinikk-tilbud, og samtidig avvikle bruk av intermediærsenger.
Helse Midt-Norge RHF angir at pasientene som i dag får tilbud ved DMS, vil få noen flere døgn på sykehuset – men summen av liggedøgn i spesialisthelsetjenesten vil gå ned og pasientene vil raskere kunne få tilbud på laveste effektive omsorgsnivå. Dette gir samlet en kostnadsbesparelse i tillegg til at det frigjør helsepersonell. Kompetansen og ressursene kan dermed komme flere til gode gjennom utvidede dag- og polikliniske spesialisthelsetjenester ved DMS-ene, noe som også gir færre reiser til sykehuset.
Helse Midt-Norge RHF viser til at dette legger til rette for en mest mulig hensiktsmessig og geografisk rettferdig fordelt bruk av økonomiske midler og stadig knappere helsepersonell-ressurser. Videre viser de til at samarbeidet mellom Helse Nord Trøndelag HF og kommunene er godt, og at helseforetaket har tett dialog med DMS-ene om endringen som er planlagt med mål om at de fortsatt sammen skal levere gode tjenester til befolkningen.
Det er helseforetakenes ansvar at tjenestene innrettes slik at de er best mulig i stand til å ivareta sitt ansvar og løse oppgavene sine. Jeg forventer at Helse Nord-Trøndelag HF involverer berørte kommuner i arbeidet med endringene, i tråd med gjeldende avtaler og plikter. Forutsigbarhet og tidlig involvering er nødvendig for et godt samarbeid om gode løsninger lokalt mellom kommuner og sykehus.