Skriftlig spørsmål fra Carl I. Hagen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2514 (2023-2024)
Innlevert: 07.08.2024
Sendt: 08.08.2024
Besvart: 14.08.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Carl I. Hagen (FrP)

Spørsmål

Carl I. Hagen (FrP): I media er det opplyst at politiet har fulgt godt med 72 unge gjengkriminelle gjennom lang tid.
Kan departementet bes om opplysninger om landbakgrunnen til disse unge gjengkriminelle eller deres foreldre eller besteforeldre?

Begrunnelse

Norge og særlig Oslo har et voksende problem med ungdomskriminelle som begår ran, voldskriminalitet, tyverier og annet. Når de politiske myndigheter skal gjennomføre mulige mottiltak er det viktig å få klarhet i hva problemene og årsakene egentlig er. Dersom bakgrunnen til unge kriminelle tilsvarer sammensetningen av ungdommen generelt har vi et ungdomsproblem. Dersom imidlertid det viser seg at de er ungdom med innvandrerbakgrunn så har vi et integreringsproblem. Derfor er landbakgrunnen oppdelt i land av stor betydning for fremskaffelse av de beste mottiltakene. Når politiet har detaljerte kunnskaper om 72 ungdomskriminelle har de også kunnskap om landbakgrunn for foreldre eller besteforeldre. Derfor bes det om en slik oversikt med landbakgrunn for disse 72.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Departementet er ikke involvert i politiets håndtering av enkelte straffesaker.
Hverken mitt departement eller etaten gjenkjenner tallet på 72 unge gjengkriminelle, og representanten har ikke oppgitt hvilket medium eller artikkel det er snakk om. Det er således ikke mulig å kommentere dette antallet spesifikt, og spørsmålet besvares derfor mer generelt.
Oslo politidistrikt utarbeidet i 2022 en rapport som kan bidra til å belyse tematikken. Rapporten med tittelen «Risiko og livsmestring for unge kriminelle i Oslo – en ustødig grunnmur for mestring» er utarbeidet i samarbeid med Oslo kommune og er en enkeltstående fenomenrapport. Tilsvarende rapporter er ikke produsert siden.
Det er grunn til å understreke at Oslo har særskilte utfordringer sammenlignet med andre byer i Norge. Det var viktige skritt at politiet opprettet nabolagspoliti på Grønland og en politipost på Tøyen som skal jobbe målrettet mot narkotikasalg, vold og trusler og være mer synlige i bydelen. Styrkingen på Mortensrud, Grønland og Tøyen er grunnleggende i kampen mot gjengkriminalitet og rekruttering av ungdommer.
Politiet iverksetter tiltak, basert på lokale forhold og utfordringer.
Regjeringen har iverksatt målrettede tiltak for å forebygge og bekjempe gjengkriminalitet. Styrkingen av politiet, senest med 1,6 milliarder i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett er et vesentlig bidrag til dette arbeidet. I tillegg har regjeringen foreslått, og Stortinget har vedtatt, lovendringer som sikrer at barn og unge som begår kriminelle handlinger skal møtes med raske og treffsikre reaksjoner. Regjeringen har også satt ned to ekspertgrupper som skal utrede tiltak overfor barn og unge som begår gjentatt eller alvorlig kriminalitet, og vurdere hvordan vi kan bli bedre på forebygging.