Seher Aydar (R): En fersk studie viser at ni av ti fastleger mener at privat helseforsikring bidrar til økt ulikhet, og risiko for overbehandling i helsevesenet (NRK 5.8.24). Spesielt når vi mangler helsepersonell, blir det ekstra viktig å sikre at de som faktisk trenger helsehjelp kommer fortere til spesialist. Vi står nå ved et veiskille; om vi skal ha et helsevesen for alle, eller et todelt amerikanisert helsevesen.
Hvor lenge skal helseministeren vente med å sette foten ned, med konkrete tiltak, mot veksten i privat helseforsikring?
Begrunnelse
I NRK (5.8.24) kan vi lese om en fersk studie der ca. 1 300 fastleger i Norge har blitt spurt om hvordan deres arbeid blir påvirka av pasienter med privat helseforsikring. Den ferske studien kan røpe at hele ni av ti fastleger mener at privat helseforsikring bidrar til økt risiko for overbehandling i det norske helsevesenet. Den samme andelen fastleger mener privat helseforsikring bidrar til økt ulikhet innen helse, og så mye som 42 prosent av de spurte fastlegene i studien sier at de regelmessig føler seg presset av personer med privat helseforsikring, til henvisning.
Per 2023 var det 816 000 personer med privat helseforsikring, noe som er en økning på hele 230 000 på fem år.
Bekymringen er stor for at det offentlige helsevesenet blir overbelasta og fastlegene opplever et økt press. Jørgen Beivold, fastlege og hovedforfatter av den ferske studien viser til at pasienter med høy sosial og økonomisk status har høyrere sannsynlighet enn andre med samme behov for å bli undersøkt av legespesialist, og sier til NRK:
"Dersom fastlegene gir etter for presset, vil det samlet sett øke faren for medisinsk overaktivitet og forsterke oppfatningen av at helse er en handelsvare man enkelt kan bestille etter eget ønske".