Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2486 (2023-2024)
Innlevert: 01.08.2024
Sendt: 02.08.2024
Besvart: 13.08.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Hvordan vil en eventuell nedleggelse av Statens undersøkelseskommisjon for helse og omsorgtjenesten (Ukom) påvirke mulighetene for uavhengig gransking av hendelser i helsetjenesten, uavhengig av det ordinære kontrollsporet?

Begrunnelse

Regjeringen har varslet at de vil legge ned Statens undersøkelseskommisjon for helse og omsorgtjenesten (Ukom), og samlokalisere den med Helsetilsynet.
Nå frykter et bredt spekter av aktører hva konsekvensene av nedleggelsen vil være, og at det vil svekke pasientsikkerheten, kvaliteten og tilliten til helse- og omsorgstjenesten, og hindre viktig læring i helsetjenesten. Et av utgangspunktene for undersøkelseskommisjonen var et ønske om et uavhengig organ hvor en kunne undersøke hendelser som skulle brukes til læring og forbedring uten frykt for reaksjoner. Ukom har siden opprettelsen kommet med flere viktige rapporter som danner grunnlag for videre refleksjon, dialog, opplæring og kvalitetsforbedring.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg viser til svar på spørsmål nr. 2485 fra samme stortingsrepresentant. Som nevnt mener regjeringen at vi vil styrke pasientsikkerheten ved å samle kompetanse og ressurser til tilsyn og læring i en ny meldeordning. Videre mener vi at formålet med ny meldeordning i større grad enn ved dagens varselordninger må være å bidra til læring og forbedring. Det gir muligheter til bedre å lære av og forebygge alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Vi vil komme tilbake til hvordan sammenslåingen av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) og Helsetilsynet i ny meldeordning skal gjøres, herunder samordningen av deres kompetanse og ansvarsområder.
Det er et mål for arbeidet med ny meldeordning at det skal oppleves trygt for helsepersonell å melde. Vi er opptatt av å tydeliggjøre virksomhetenes ansvar når det skjer feil og ikke det enkelte helsepersonell.
I Nasjonal helse- og samhandlingsplan har vi fremmet flere tiltak for å styrke arbeidet med bedre kvalitet og pasient- og brukersikkerhet for å redusere og forebygge omfanget av skader i helse- og omsorgstjenesten. Å endre dagens varselordninger til en ny meldeordning for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten og å fremme høringsnotat med forslag til lovendringer som ledd i oppfølgingen av Varselutvalgets rapport, er blant disse tiltakene.