Skriftlig spørsmål fra Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2474 (2023-2024)
Innlevert: 01.08.2024
Sendt: 01.08.2024
Til behandling

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V)

Spørsmål

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V): Vil statsråden vurdere å lovfeste et minstekrav for lagringstid av bevis hos overgrepsmottakene for å sikre lik praksis i landet, og vurderer statsråden at bevillingene overgrepsmottakene mottar er tilstrekkelig for å få på plass dette?

Begrunnelse

I en artikkel skrevet av Aftenposten 28.07.2024 kommer det frem at det er store forskjeller mellom overgrepsmottakene for hvor lenge bevisene lagres før de destrueres. En kartlegging Aftenposten har gjennomført viser at hvor lenge bevisene blir lagret varierer fra 3 måneder i Oslo til for alltid i Elverum. Det fører til en ulikhet i voldtektsofre sitt rettsvern avhengig av hvor i landet man er.
I voldtektssaker kan biologisk spor være helt avgjørende for å få avklart en sak. Mange som har vært utsatt for voldtekt kan bruke lang tid før man opplever seg klar til å anmelde en voldtekt, og da kan bevisene mottakene har lagret være destruert. Det gir ofrene et svekket rettsvern som man lett kunne forhindret med enkle regelendringer.
Nasjonalt Kompetansesenter for Legevaktmedisin (NKLM) mener at praksisen med lagring av bevisene kan gå utover rettsikkerheten. NKLM mener derfor at overgrepsbeviser må lagres innenfor tidsrammer som er like over hele landet. Venstre støtter dette og mener at regjeringen bør utrede hvordan vi kan utforme en nasjonal minstestandard for lagring av bevis i overgrepsmottakene.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig