Aleksander Stokkebø (H): Jeg viser til Arbeids- og sosialdepartementet tolkningsuttalelse når det gjelder likebehandling for ansatte i bemanningsforetak, jf. aml. § 10-12a.
Er det, i lys av departementets egen tolkning, anledning for fagforeningene å stille slike krav som jeg her referer til, og hvis ikke; hva vil statsråden gjøre for å sikre at praksisen blir i henhold til lovverket?
Begrunnelse
Jeg viser til Tolkningsuttalelse – arbeidsmiljøloven § 14-12 a om likebehandling ved utleie fra bemanningsforetak, jf. § 10-12 femte ledd. Der konkluderes det med at:
"Departementets syn på spørsmålet NHO reiser er dermed at et bemanningsforetak som leier ut arbeidstaker til en innleievirksomhet som på grunnlag av avtale med fagforening, eventuelt på grunnlag av tillatelse fra Arbeidstilsynet, har arbeidstidsordninger som avviker fra lovens ordinære arbeidstidsbestemmelser, kan gjøre arbeidstidsordningen gjeldende for utleid arbeidstaker såfremt denne "ville kommet til anvendelse dersom arbeidstaker hadde vært ansatt hos innleier for å utføre samme arbeid", jf. § 14-12 a første ledd bokstav a. Eventuelle begrensninger i den individuelle arbeidsavtalen må vurderes konkret."
Samtidig er jeg kjent med eksempler der fagforeningen krever at underentreprenører, innleide fra produksjonsbedrifter eller vikarbyrå, som planlegger å benytte en tilsvarende arbeidstidsordning som i innleiebedriften (f.eks. rotasjonsordning), må søke til det aktuelle forbundet.