Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2444 (2023-2024)
Innlevert: 28.06.2024
Sendt: 28.06.2024
Besvart: 05.07.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Vil statsråden legge til rette for at alle friluftsorganisasjonene som er medlemmer i Norsk Friluftsliv får mulighet til å søke om spillemidler til anlegg, inkludert midler til overnattingshytter?

Begrunnelse

Norsk Friluftsliv er en paraplyorganisasjon som samler de 19 store frivillige friluftsorganisasjonene i Norge med til sammen rundt en million medlemskap og 5 000 lokale foreninger. Dette er alle organisasjoner som har friluftsliv som en hovedaktivitet.
I henhold til dagens regler må organisasjoner som søker om tilskudd til løypetiltak og overnattingshytter være «sammenslutninger som er organiserte under Friluftsrådenes landsforbund (samt Oslofjorden Friluftsråd) eller Norsk Friluftsliv». Allikevel må organisasjonene for å kunne søke om tilskudd til løypetiltak og overnattingshytter være forhåndsgodkjent av kulturdepartementet, og det er krav om at organisasjoner som søker om forhåndsgodkjenning må «ha tilsvarende formål som DNT, og for øvrig har et ikke -økonomisk formål». Det er ikke tilstrekkelig at de i sin virksomhet har friluftsliv som ett av sine hovedformål (som er kriteriet for å bli medlem i Norsk Friluftsliv) - dette må være nedfelt i organisasjonens vedtekter. Dette utelukker i dag de aller fleste av friluftsorganisasjonene i Norsk Friluftsliv, som er organisasjoner som har friluftsliv som en hovedaktivitet og ett av sine hovedformål, men som i sine vedtekter har definert et bredere formål, fra å søke om tilskudd.
I forslaget ny forskrift for spillemidler som nå er på høring foreslås det at «søknadsberettigede aktører, unntatt kommuner, fylkeskommuner, kommunale og fylkeskommunale foretak, samt Det Frivillige Skyttervesen og studentsamskipnader skal ha idrett, fysisk aktivitet eller friluftsliv som hovedformål for kunne søke om spillemidler til anlegg». Med denne avgrensningen risikerer man at flesteparten av de store friluftsorganisasjonene fortsatt ikke vil ha mulighet til å søke tilskudd til friluftsanlegg, løypetiltak og overnattingshytter.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Jeg er opptatt av at friluftslivet skal ha gode rammebetingelser og ha muligheter til å etablere anlegg for friluftsliv og fysisk aktivitet. Anlegg for friluftsliv er prioritert. Det er f.eks. slik at for flere typer anlegg for friluftsliv, kan en gjennom tilskuddordningene fra spillemidlene til idrettsformål få tilskudd på inntil 50 % av godkjente kostnader, i motsetning til hovedregelen på inntil ⅓ for idrettsanlegg.
Det finnes to tilskuddordninger fra spillemidlene der friluftslivsorganisasjoner kan søke om tilskudd til friluftslivsanlegg. Det er Tilskudd til løypetiltak i fjellet og overnattingshytter og Tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet.
Den første ordningen er forbeholdt friluftslivsorganisasjoner. I den andre ordningen kan bl.a. kommuner samt navngitte idrettsorganisasjoner og friluftslivsorganisasjoner søke. Friluftslivsorganisasjoner, herunder sammenslutninger organisert under Norsk Friluftsliv kan søke om nærmere spesifiserte friluftslivsanlegg.
I ordningen som er forbeholdt friluftslivet er det et vilkår at sammenslutninger under Norsk Friluftsliv skal ha friluftsliv og fysisk aktivitet som hovedformål for å kunne søke spillemidler til overnattingshytter i lavlandet eller ved kysten.
Kultur- og likestillingsdepartementet har nå på høring forslag til endringer i ordningen for tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet. Et av forslagene i høringsutkastet er å tydeliggjøre et vilkår om at søknadsberettigede aktører, med unntak av kommuner fylkeskommuner, kommunale og fylkeskommunale foretak samt Det frivillige skyttervesen og studentskipnader skal ha idrett, fysisk aktivitet eller friluftsliv som hovedformål. Det er altså ikke et særkrav til Norsk Friluftsliv, også for andre organisasjoner vil det være et vilkår at disse skal ha idrett, fysisk aktivitet eller friluftsliv som hovedformål.
Spillemiddelordningen er et knapphetsgode med press på tilgjengelige midler. Som i veldig mange andre tilskuddsordninger er det noen kriterier for hvem som kan søke. For det første er det et grunnleggende prinsipp at spillemidler til idrettsformål ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer eller omdannes til fortjeneste til private eiere. For det andre er ordningen innrettet mot de organisasjonene som har idrett, fysisk aktivitet eller friluftsliv som hovedformål. Dette vilkåret er altså foreslått tydeliggjort i forslaget som nå er på høring. Dersom det ikke var kriterier knyttet til formål, ville det kunne åpne opp for et svært stort antall frivillige organisasjoner som i dag ikke er søknadsberettiget.
Jeg er opptatt av å få til en enda bedre anleggsordning med de ressursene vi har gjennom spillemidlene. Kultur- og likestillingsdepartementet har derfor gjennomført innspillsmøter med bl.a. offentlige instanser og frivillige organisasjoner i alle fylkene. Med bakgrunn i disse møtene er det nå laget et forslag til endringer i anleggsordningen, som er sendt ut på en bred høring. Her bør organisasjoner som Norsk Friluftsliv og andre med samme interesser, benytte anledningen til å komme med innspill til spillemiddelordningen innen høringsfristen 20. september.