Skriftlig spørsmål fra Ola Elvestuen (V) til energiministeren

Dokument nr. 15:2438 (2023-2024)
Innlevert: 28.06.2024
Sendt: 28.06.2024
Besvart: 03.07.2024 av energiminister Terje Aasland

Ola Elvestuen (V)

Spørsmål

Ola Elvestuen (V): Hvordan vil statsråden sikre en grundig utredning av alternative traseer til 420 kV-stømkabelen som nå planlegges over Lysejordet, som blant annet vil ta hensyn til konsekvensene for natur, miljø og friluftsliv?

Begrunnelse

Venstre er enig i beslutningen om at det skal etableres en jordkabel framfor luftspenn mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo. Trasé for jordkabel er imidlertid ikke godt nok utredet, noe også Oslo og Bærum kommune har påpekt. Det finnes alternative trasévalg for bygging av jordkabelen, som ikke er utredet og som ikke vil ha de negative konsekvenser som alternativet det nå arbeides med.

En rapport fra Biofokus fra 2023 viser blant annet at Lysakervassdraget, fra utløpet av Bogstadvannet ned til Lysakerfjorden, har naturverdier av minimum nasjonal betydning. Elvestrekningen og de gjenværende, mer eller mindre påvirkede kantsonene, huser en lang rekke arter som står i fare for å dø ut i Norge og som derfor er rødlistede. I tillegg finnes det også innslag av utvalgte naturtyper, som kalklindeskog, slåttemark og hule eiker.

Mer enn 95 prosent av arealet som ligger mellom nedbygd areal på begge sider av elva er avgrenset som viktige naturtyper, og mange av disse er vurdert som svært viktige (A-verdi). Etter den gamle skogvernmetodikken ville Lysakerelva oppnådd høyeste verdi, som betyr at området er nasjonalt verdifullt og svært viktig. Vurdert etter den nye «bekkekløftmetodikken», sprenger Lysakerelva skalaen med 455 poeng, der lokaliteter over 220 poeng vurderes som svært viktige.

Rapporten understreker videre at menneskets bruk av Lysakerelva er hovedtrusselen mot naturverdiene, og videre utbygging og tilrettelegging for økt bruk er i de fleste tilfeller negativt for naturverdiene. Basert på naturverdiene og truslene mot disse, vil et formelt vern i form av et naturreservat som omfatter en så stor andel av Lysakervassdraget som mulig, være et godt utgangspunkt for en bedre ivaretakelse av områdets naturverdier.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Ved Energidepartementets vedtak av 2. april 2024 ble klagesaken om oppgradering av forbindelsen Hamang – Bærum – Smestad avgjort. Statnett hadde omsøkt ledningen med to alternativer, med henholdsvis luftledning eller jordkabel/tunnel i om lag samme trasé som dagens luftledning. NVEs konsesjon til luftledningsalternativet ble påklaget av flere hundre klageparter, herunder Oslo og Bærum kommuner, og nær samtlige klageparter mente det burde gis konsesjon til kabelalternativet.

Det omsøkte og konsesjonsgitte kabelalternativet innebærer at det vil bli anlagt et midlertidig tverrslag på friområdet ved Lysejordet. Tverrslaget vil gi ulemper for lokalmiljøet i anleggsperioden, og tverrslaget er derfor særlig vurdert i klagevedtaket. Oslo kommune har i sin høringsuttalelse trukket fram flere særlige hensyn som må vurderes i den forbindelse. Detaljer rundt anleggsområdet på Lysejordet skal vurderes i detaljplanleggingen, som er forutsatt utarbeidet i samråd med Oslo kommune.

Departementet er godt kjent med naturverdiene i og langs Lysakervassdraget. Det aktuelle friområdet på Lysejordet er området i og i forlengelsen av der det tidligere var etablert en slalombakke og der det ikke er registrert viktige naturtyper. Det er viktige naturtyper i randsonen av dette området, og hensynet til disse vil bli vurdert i detaljplanleggingen.

Departementet viser for øvrig til vurderingene av alternative traseer i vedtaket. Departementet sluttet seg til NVEs vurdering av at det ikke kom frem alternative løsninger som fremstår bedre teknisk-økonomisk eller miljømessig enn de omsøkte alternativene.