Skriftlig spørsmål fra Bård Ludvig Thorheim (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2403 (2023-2024)
Innlevert: 24.06.2024
Sendt: 24.06.2024
Besvart: 27.06.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Bård Ludvig Thorheim (H)

Spørsmål

Bård Ludvig Thorheim (H): Miljødirektoratet besluttet tre uker ut i sesongen å stenge en rekke elver i Norge for laksefiske. Det er det gode grunner til og synes å være et nødvendig og riktig tiltak.
Men med den informasjonen som har foreligget lenge om at årets sesong kunne by på kritisk lite laks i elvene, hvorfor kunne ikke regjeringen tidligere kommunisert med offentligheten om at en slik avgjørelse kunne komme, særlig av hensyn til forutsigbarhet for de mange næringsdrivende knyttet til lakseelver i distriktene?

Begrunnelse

Allerede i november 2021 ble villaksen klassifisert som nær truet. Mange ulike faktorer påvirker villaksens leveforhold i norske elver. Dessverre har utviklingen gått fra vondt til verre og det er på denne bakgrunnen positivt at miljømyndighetene følger opp med tiltak som nå å stenge en del lakseelver for fiske når det er nødvendig for å beskytte stammen.
Samtidig har det lenge vært kjent at årets laksesesong kunne by på langt mindre laks i elvene enn normalt. Regjeringen har lenge vært godt informert om den kritiske situasjonen og det fremstår som merkelig at man ikke har kommunisert offentlig om hvilke tiltak som kunne bli aktuelle i god tid før sesongstart, ikke minst av hensyn til alle dem som har et levebrød knyttet til laksefiske i norske elver slik at de eventuelt kunne tatt høyde for risikoen for stengte elver denne sesongen. Det bør være en målsetting for myndighetene å bidra til så mye forutsigbarhet som mulig ut fra det informasjonsbildet man til enhver har.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Som representanten skriver er Atlanterhavslaksen rødlistet både nasjonalt og internasjonalt. Antallet villaks som kom tilbake fra havet for å gyte (innsiget) var i 2023 det nest laveste som noen gang er registrert, så vidt slått av det rekordsvake året i 2021. To uker ut i årets sesong viste fangstrapportene fra en rekke elver at 2024 trolig blir langt dårligere enn både 2023 og 2021. Når det utover i juni kom inn meldinger om svært dårlige fangster, foretok Miljødirektoratet en mer systematisk gjennomgang av rapporterte fangster. Gjennomgangen viste generelt fangster på 50 % eller mindre av det som var rapportert på samme tid i 2023. Direktoratet besluttet derfor å stenge laksefisket i 33 elver fra Svenskegrensen i sør til og med Trøndelag, og sjølaksefisket i samme område.
Miljødirektoratets vedtak om å stanse laksefisket har hjemmel i § 11 i lakse- og innlandsfiskloven. Denne bestemmelsen gir adgang til å stenge fisket med umiddelbar virkning når vannføringen eller andre særlige forhold tilsier det. I forarbeidene til denne bestemmelsen heter det at den skal brukes i akutte situasjoner og at det som regel vil være aktuelt å fatte vedtak i form av en midlertidig forskrift uten høring. Dette er tilfellet i denne saken. Å måtte ta i bruk en slik krisebestemmelse er selvsagt ingen ønskelig situasjon og det får store konsekvenser for rettighetshavere, næringsliv og fiskere.
Selv om vi vet at situasjonen lenge har vært dårlig for villaksen nasjonalt, har forvaltningen per i dag ingen verktøy for å forutsi store endringer i innsiget av laks fra ett år til det neste, slik vi har opplevd så langt i år. Vurderinger av lakseinnsiget i hver enkelt elv og eventuelle tiltak som skal settes inn, gjøres underveis i sesongen basert på fangststatistikk. Dette er et system som i en normalsituasjon fungerer godt, men det gir ingen mulighet for å varsle tidlig i forkant av en ekstraordinært dårlig sesong.
Klimaendringer i kombinasjon med annen negativ menneskelig påvirkning, som påvirkning fra akvakultur, gjør at slike store og uforutsigbare svingninger i lakseinnsiget blir vanligere og vanligere. Ett år kan det være tilstrekkelig med gytefisk til å åpne for fiske i mange elver, mens fisket kan bli stengt det neste. Miljødirektoratet har derfor varslet at rutinene for vurderinger av lakseinnsig og eventuelle tiltak i elv og sjø underveis i sesongen må revideres og tilpasses en ny virkelighet med lav sjøoverlevelse og store, vedvarende menneskeskapte påvirkninger. Jeg støtter dette arbeidet. Regjeringen vil se på tiltak som kan sikre at vi har en robust forvaltningsmodell i møte med en ny tid, slik at vi i størst mulig grad kan sikre forutsigbarhet for næringen fremover.