Guri Melby (V): På hvilken måte vil regjeringen kompensere berørte aktører for bortfall av inntekter som følge av Miljødirektoratets vedtak om umiddelbar stans i laksefisket i 33 elver fra 23. juni?
Begrunnelse
På sen ettermiddag fredag 21. juni i år besluttet Miljødirektoratet å stenge laksefisket i deler av landet på svært kort varsel og på ubestemt tid. Beslutningen ble fastsatt uten høring og etter hva jeg har informasjon om også uten dialog med berørte parter.
Jeg stiller ikke spørsmål med den faglige vurderingen til Miljødirektoratet eller hjemmel for å fatte vedtaket, men med tidsaspekt, mangel på dialog og mangel på oppfølging av berørte aktører.
For alle praktiske formål ble laksefisket stengt med nærmest umiddelbar virkning, uten forutgående dialog og med mulig store økonomiske konsekvenser for grunneiere, reiselivsnæring og øvrig lokalt næringsliv. Dette vil ramme mange langs hele kysten fra Agder til Trøndelag.
I tillegg har staten gjennom Statskog satt en form for standard der alle som har kjøpt fiskekort i elvene Statskog forvalter vil få refundert kortkjøpet.
Det er ikke tilstrekkelig når Miljødirektoratet i pressemeldingen om stenging 21.6. skriver at:
«I etterkant av erfaringene fra sommerens laksesesong vil vi tilrettelegge for dialog om rutinene for tiltak i laksesesongen med berørte parter».
Miljødirektoratets vedtak medfører åpenbart store inntektsbortfall og stor usikkerhet for berørte aktører. Det framstår videre som svært usikkert om noen av de berørte elvene vil bli åpnet igjen, og det skaper også usikkerhet for andre elve-eiere som foreløpig ikke er berørt. Ved denne type statlige vedtak som i realiteten medfører næringsforbud er det tidligere etablert økonomiske kompensasjonsordninger. Vi har bl.a. ferske eksempler fra Covid19-perioden, forbud om pelsdyroppdrett, eller støtte til ulike kommuner som er berørt av endringer i næringsstruktur som følge av politiske vedtak, bl.a. knyttet til lokalisering av forsvarsaktivitet.
På hvilken måte og i hvilken grad vil statsråden ta initiativ til å etablere kompensasjonsordninger for berørte aktører av Miljødirektoratets vedtak, dersom det viser seg at stenging av laksefiske i de berørte elvene blir langvarig. Og hvilke initiativ vil statsråden ta for å iverksette umiddelbar dialog med berørte aktører, heller enn å vente til etter årets laksesesong er over slik Miljødirektoratet planlegger.