Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2381 (2023-2024)
Innlevert: 21.06.2024
Sendt: 24.06.2024
Besvart: 27.06.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Kan ministeren redegjøre for hvorvidt hun ser på arbeidsmarkedsbedrifter som omfattet av velferdstjenestebegrepet, og hvordan hun eventuelt forholde seg til forslag til innstramminger ovenfor de kommersielle aktørene i bransjen?

Begrunnelse

Klassekampen har de siste ukene trykket en serie saker om veksten i kommersielle arbeidsmarkedsbedrifter siden 2014. Disse selger utelukkende tjenester til NAV, der tiltakene er satt ut på anbud. Veksten av den kommersielle delen av sektoren har vært av en slik størrelse og fart, at tre bedrifter nå har en markedsandel på en tredjedel av hele den anbudsutsatte sektoren.
Velferdstjenesteutvalget (2020) behandlet arbeidsmarkedstiltaksbedrifter som en del av de sentrale velferdstjenestene, og dokumenterte den samme utviklingen noen år tidligere. Regjeringen har samtidig satt ned Avkommersialiseringsutvalget, for å se på hvordan kommersiell drift kan fases ut av våre felles velferdstjenester.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeidsmarkedstiltak er et sentralt nasjonalt virkemiddel i arbeidsmarkedspolitikken og skal styrke tiltaksdeltakernes muligheter til å skaffe seg eller beholde arbeid. Arbeids- og velferdsetaten har en stor portefølje av arbeidsmarkedstiltak. Jeg forstår spørsmålet slik at det ønskes en redegjørelse for arbeidsmarkedsbedriftenes rolle i Arbeids- og velferdsetatens framskaffelser av arbeidsmarkedstiltak og at representanten er bekymret for at andre aktører, særlig privateide bedrifter, vinner en økende andel av Arbeids- og velferdsetatens anbudskonkurranser for arbeidsmarkedstiltak.
Arbeidsmarkedstiltakene organiseres og framskaffes ulikt. Noen tiltak gjennomføres i ordinært arbeidsliv, for eksempel gjennom lønnstilskudd, eller i utdanningsinstitusjoner. Andre tiltak anskaffes fra eksterne tiltaksarrangører, enten etter regelverket for offentlige anskaffelser eller gjennom direkte tilskudd til forhåndsgodkjente tiltaksarrangører. Forhåndsgodkjente tiltaksarrangører har inngått avtale med Arbeids- og velferdsetaten om å arrangere tiltakene arbeidsforberedende trening (AFT) og/ eller varig tilrettelagt arbeid (VTA). Disse bedriftene omtales ofte som arbeidsmarkedsbedrifter. Andre betegnelser er vekstbedrifter og attføringsbedrifter. Selskap som er forhåndsgodkjent for å arrangere AFT/ VTA kan ikke legge inn tilbud på anbudsutsatte tiltak. Arbeids- og velferdsdirektoratet har satt krav til konserndanning dersom eierne ønsker å delta i konkurranse om anbudsutsatte tiltak slik at den konkurranseutsatte delen skal være organisert adskilt fra den forhåndsgodkjente virksomheten.
Over tid er det utviklet en bred og sammensatt tiltaksportefølje bestående både av tiltak basert på forhåndsgodkjenning og tiltak basert på anbud utlyst av Arbeids- og velferdsetaten. Ifølge Arbeids- og velferdsdirektoratet er erfaringen at konsern med også forhåndsgodkjente bedrifter, vinner om lag halvparten av anbudene. Konsern med forhåndsgodkjente tiltaksbedrifter har med andre ord en svært sentral rolle i bistanden til personer med nedsatt arbeidsevne.
I spørsmålet vises det videre til at regjeringen i august 2022 satte ned et utvalg som har i oppdrag å utrede den kommersielle driften av velferdstjenester, det såkalte Avkommersialiseringsutvalget. Arbeidsmarkedstiltak inngår i dette arbeidet, slik det også gjorde i arbeidet i Velferdstjenesteutvalget, jf. NOU 2020: 13 Private aktører i velferdsstaten. Avkommersialiseringsutvalget skal levere sluttrapporten i form av en NOU til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet med frist den 30. august 2024. Regjeringen vil på vanlig måte vurdere utvalgets funn og tilrådninger i etterkant av at utvalget har avlevert sin rapport.
Arbeidsmarkedstiltakene utgjør en viktig del av innsatsen for å få flere i arbeid, og for å hindre utstøting fra arbeidslivet. Det er viktig at tiltakene bidrar til å få folk i jobb. Regjeringen vil forsterke innsatsen for å få flere i arbeid ved å utnytte ressursene og arbeidsevnen til den enkelte bedre. Derfor arbeider regjeringen med en melding til Stortinget om arbeidsmarkedspolitikken. Stortingsmeldingen vil bygge på et omfattende kunnskapsgrunnlag fra flere offentlige utredninger de siste årene, evalueringer av arbeidsmarkedstiltak og områdegjennomgangen for en mer effektiv og kunnskapsbasert bruk av arbeidsmarkedstiltak.