Turid Kristensen (H): Kan statsråden gjøre rede for arbeidet som er igangsatt og planlagt for å legge til rette for en god overgang til kunstgress uten gummigranulat, og for om det foreligger eller planlegges retningslinjer som fotballag, kommuner og fylker kan støtte seg på i denne overgangsperioden – f.eks. for valg av innfyllsmateriale og vurdering av søknader om tilskudd til anlegg uten plastholdig fyll?
Begrunnelse
Utfordringene med bruk av gummigranulat i kunstgressbaner har vært diskutert lenge, og tiltak for å avbøte miljøutfordringene gummigranulat kan medføre ble innført allerede under Solbergregjeringen. REACH-komiteens og EUs omsetningsforbud mot gummigranulat som fyll i kunstgressbaner fra oktober 2031 aktualiserte denne problemstillingen ytterligere, og selv om det er lagt opp til en overgangsperiode på åtte år så er står både fotballklubber, kommuner og fylker overfor en rekke utfordringer i denne perioden. Det har vært fremmet forslag på Stortinget om å få på plass en helhetlig handlingsplan for hvordan en slik omstilling skal gjennomføres. En slik plan ville ha vært til god støtte for fotballklubbene og kommuner og fylker som skal vurdere hvordan nye fotballbaner kan realiseres, og om baner som har behov for utskiftning av gressmatte skal fortsette med gummigranulat som innfyll eller gå over til mer miljøvennlige og bærekraftige løsninger. Det ble dessverre ikke flertall for forslaget om å få på plass en slik handlingsplan, men det er positivt at regjeringen har bevilget penger for å støtte Norges fotballforbunds arbeid på feltet.
Det råder likevel stor usikkerhet om hvordan fotballklubbene bør innrette seg i denne overgangsperioden, og det vil være nyttig med en redegjørelse for hvilket arbeid som er igangsatt og planlagt for å få kartlagt behov, vurdert alternative løsninger og utarbeidet anbefalinger til aktører som trenger støtte til å fatte avgjørelser. Flere klubber ønsker allerede nå å gå over til mer miljøvennlige og bærekraftige løsninger, men mangler både informasjon og trygghet for å fatte en slik beslutning. Det er kjent at en del alternative innfyll ikke fungerer godt i vårt klima, mens andre viser langt bedre resultater. Det er derfor et ønske om at departementet, i samarbeid med Norges fotballforbund, så raskt som mulig kan bidra med anbefalinger om de beste alternativene og hvordan klubbene bør gå frem. Det er også vanskelig å foreta et valg når det er forskjell på hva som godkjennes for høyere tilskudd til anlegg uten plastholdig fyll avhengig av hvilket fylke banen ligger i. Det etterlyses en sertifiseringsordning eller lignende som kan tydeliggjøre dette og sikre større forutsigbarhet for klubber i alle deler av landet.