Mímir Kristjánsson (R): Er Arbeids- og inkluderingsministeren klar over at behandlingsmetodene NAV krever kan være skadelig for ME-syke, og I så fall: Hvorfor krever NAV at ME-syke sendes på rehabilitering der disse metodene anvendes, og kan ministeren garantere at NAV ikke skal avkreve ME-syke behandling som kan øke sykdomsbyrden?
Begrunnelse
Stortinget har i Dokument 8:271 S (2021-2022) vedtatt at regjeringen skal sikre at man ivaretar CFS/ME-sykes rett til likebehandling med tanke på krav om hensiktsmessig behandling ved søknad om uføretrygd.
Stortinget har også vedtatt at regjeringen skal sikre at CFS/ME-syke under avklaring ikke blir stilt krav om behandling som er utilgjengelig eller som de får avslag på i det offentlige helsevesenet.
Bakgrunnen for vedtaket var at pasientene presses til behandlinger som kan øke sykdomsbyrden samt krav om behandlinger som ikke er tilgjengelige.
NAVs praksis fortsetter. Undersøkelser viser at ME-pasienter fremdeles blir sendt på rehabilitering som kan øke sykdomsbyrden.
ME-foreningens undersøkelse i 2024 tyder på at det ikke har skjedd endringer i praksis etter Stortingets vedtak, og at NAV fremdeles gir avslag på uføretrygd hvis behandlinger ikke er gjennomført.
NAV har ikke kontroll på effekten og har ikke tall på hvor mange som blir bedre eller kommer i arbeid etter rehabilitering. Undersøkelser viser at størstedelen av deltakerne blir sykere, de fleste langvarig.
Det finnes ingen studier der kardinalsymptomet ved ME, anstrengelsesutløst sykdomsforverring er inklusjonskriterie, som tyder på at gradert treningsbehandling eller kognitiv adferdsterapi har positiv effekt. Tvert imot finnes det mange studier som objektivt dokumenterer at disse metodene er skadelige eller ineffektive.
ME er en kronisk, multisystemisk sykdom det ikke finnes en kur for. En rekke lands helsemyndigheter har gått bort fra å anbefale disse behandlingene, nettopp pga. skadelige effekter.
I utarbeidelsen av NAVs Kunnskapsbank har NAV sett bort fra advarsler mot å kreve disse behandlingene. Innspillene, som kom fra et samlet fagmiljø og pasientforeningen, ble ignorert.
Kravet fra Nav står også i kontrast til Helsedirektoratets veileder for CFS/ME, som ikke gir anbefalinger om disse behandlingene, og som påpeker at de ikke er hensiktsmessige i den forstand at de øker arbeidsevnen.
Det er ikke er hjemmel i regelverket til å stille som vilkår for en ytelse at man gjennomgår behandlingsopplegg som ikke er hensiktsmessig for den enkelte.