Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2336 (2023-2024)
Innlevert: 18.06.2024
Sendt: 19.06.2024
Besvart: 26.06.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Det er normalt at Norge oppretter diplomatiske forbindelser til styrende myndigheter i de land Norge anerkjenner. Regjeringen har uttalt at de ønsker å forholde seg til Den palestinske selvstyremyndigheten, men på Gaza er det Hamas som styrer.
Spørsmålet er derfor om Norge legger opp til å ha diplomatiske forbindelser til terrororganisasjonen Hamas vedrørende forhold på Gaza?

Begrunnelse

Regjeringen har ikke på regjeringen.no lagt ut noe dokument, eller i tidligere pressemelding tatt noe forbehold om at Norge ikke forholder seg til det faktum at terrororganisasjonen Hamas de facto styrer på Gaza. Regjeringen skriver imidlertid at «demobilisering av Hamas og andre væpnede grupper» er en del av den arabiske fredsplanen og at styrking av Den palestinske selvstyremyndigheten vil være viktig i en fredsprosess. Det bør imidlertid avklares hvordan regjeringen skal forholde seg til Hamas.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norges anerkjennelse av Palestina som stat, som trådte i kraft 28. mai, er en naturlig og logisk konsekvens av mangeårig norsk politikk og engasjement for tostatsløsningen. Diplomatiske forbindelser etableres mellom stater. Norge styrker gjennom anerkjennelsen den palestinske myndigheten som internasjonalt representerer staten Palestina. Nå mer enn noen gang, må vi støtte det palestinske lederskapet som fortsatt er forpliktet til tostatsløsningen, til diplomati og til avstå fra vold i sine forsøk på å oppnå fred. Anerkjennelse av Palestina er en støtte til moderate krefter, som er på vikende front i en langvarig og grusom konflikt. Når vi nå har anerkjent Palestina som stat, vil vi fortsette å støtte den palestinske myndighetens arbeid med reformer og bygge legitime og velfungerende institusjoner, slik at det palestinske folket kan nyte like rettigheter og ta del i et samfunn basert på demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.
Hamas står ikke for disse verdiene. De er motstandere av Oslo-avtalen, og har gjennom en årrekke undergravd utsiktene til en varig fredsløsning gjennom terror- og voldshandlinger. Hamas’ voldelige og ulovlige maktovertakelse i Gaza i 2007, og splittelsen som har preget palestinsk politikk siden da, har vært et betydelig hinder for tostatsløsningen. Anerkjennelsen fra Norge og andre land gir den palestinske myndigheten et politisk løft idet de forbereder seg på å igjen overta kontrollen over Gaza og gjenopprette et enhetlig politisk styre for den palestinske staten.
Norges anerkjennelse innebærer forøvrig ingen endring i vår dialoglinje. Gjennom vårt mangeårige engasjement i den israelsk-palestinske konflikten har vi kontakt mot mange aktører i Midtøsten. Dette innebærer også kontakt med representanter fra Hamas. Vi har i disse samtalene vært helt klare på å fordømme deres avskyelige terrorhandlinger mot sivile i Israel og overgrep mot palestinere på Gazastripen. Vi har gitt klar beskjed om at gisler må løslates umiddelbart, at sivile beskyttes og at det må gis humanitær tilgang.