Abid Raja (V): Kan utenriksministeren gi en oppdatering om situasjonen for hardt skadde barn i Gaza når det gjelder antall og mulighet for behandling, og vil Norge vurdere å ta imot skadde eller syke barn for medisinsk behandling i Norge slik både Verdens helseorganisasjon og EU har oppfordret til?
Begrunnelse
Over de siste åtte månedene har mer enn 14 100 barn blitt drept i Gaza. Mange tusen har også blitt alvorlig skadet og vil trenge medisinsk oppfølging for resten av livet. Det er en medisinsk oppfølging som det er svært vanskelig å tilby i Gaza i dag.
Allerede i desember i fjor advarte helseorganisasjoner og FN om at helsevesenet i Gaza har kollapset. I dag er kun 12 av Gazas 36 sykehus delvis operative. I tillegg er det begrenset tilgang på medisinsk behandling.
Dette er noe av bakgrunnen for at Verdens helseorganisasjon (WHO) sammen med EU har bedt flere land, blant dem Norge, om å ta imot og transportere mer enn 9000 syke og skadde palestinere fra Gaza innen utgangen av 2024.
Utenriksdepartementet har også tidligere denne måneden mottatt et opprop signert av over 2200 norske helsearbeidere, etter et initiativ fra Foreningen Ikke Kontroversielt, som ber Norge ta mot skadde barn fra Gaza.
Norge har vært et foregangsland i krigen mot Ukraina. Vi har tatt imot mange flyktninger, tilbudt medisinsk behandling og stilt norske fly til disposisjon for å transportere ut folk med medisinske skader. Nå er det etter mitt syn behov for å gjøre samme i Gaza, og spesielt prioritere skadde og syke barn.