Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2328 (2023-2024)
Innlevert: 18.06.2024
Sendt: 18.06.2024
Besvart: 28.06.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Vil regjeringen innføre en sanntidsovervåkning av overdosedødsfall, innenfor personvernets grenser?

Begrunnelse

Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det døde 363 personer som følge av overdoser i Norge i fjor. Tallet har vært økende de siste ti årene og det er også det høyeste antall overdoser siden 2001. Opioider var hyppigste dødsårsak, etterfulgt av dødsfall som følge av heroin og syntetiske opioider. I 2023 ble det også registrert det høyeste antall dødsfall som følge av syntetiske opioider, slik som protonitazen og fentanyl. Denne utviklingen er veldig urovekkende, og Linn Gjersing, som er seniorforsker ved FHIs avdeling for rusmidler og tobakk sier at dersom det ikke settes inn tiltak for å snu denne trenden, frykter hun at antall overdoser bare kommer til å fortsette å øke. Et tiltak for å redusere antallet overdosedødsfall er gjennom sanntidsovervåkning av overdoser. Da kan man blant annet systematisk kartlegge mønstre og registrere overdoser, slik at både brukere, helsepersonell og beslutningstakere kan oppdage endringer raskest mulig. Dette kan både bidra til å redusere konsekvensene av rusbruk, men også bidra til å optimalisere behandlingen av overdoser.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg har nylig gitt Helsedirektoratet i oppdrag å ferdigstille og iverksette en ny handlingsplan mot overdoser. Den skal ikke være tidsavgrenset, og den skal være dynamisk. Planen skal ha følgende innsatsområder:

a) Forebygging av overdosedødsfall som skyldes bruk av ulovlige rusmidler
b) Forebygging overdosedødsfall som skyldes reseptbelagte legemidler
c) Forebygging av alkoholutløste og alkoholrelaterte dødsfall.

Det er sentralt at planen inneholder et system for løpende vurdering av utviklingen og at den legger til rette for raske skifter i innsats når resultater og ny kunnskap tilsier det.
Helsedirektoratet vil som ansvarlig for planen ha et stående oppdrag om til enhver tid å igangsette de tiltak direktoratet mener er hensiktsmessig for å redusere antall overdoser innenfor årlige gjeldende budsjettrammer.
Kunnskap om trender, omfang og utvikling av rusmiddelbruk i Norge og internasjonalt er viktig for å planlegge, iverksette, evaluere og kvalitetssikre tiltak, men også som grunnlag for å utvikle politikk. I tillegg krever god beredskap sterke fagmiljøer og effektive systemer for overvåkning, analyser og risikovurderinger som grunnlag for scenarioer, planarbeid, krisehåndtering og læring.
Det er behov for å utrede et helhetlig system for monitorering av rusmiddelsituasjonen og innføring av en beredskapstenkning og struktur for overvåkning av rusmidler. Det er og nødvendig med en struktur som raskt kan oppdage særlige farlige rusmidler i omløp, og der en raskt kan utrede og iverksette aktuelle tiltak. Dette er særlig viktig for å forebygge overdosedødsfall, og den nye innretningen av arbeidet mot overdoser er nært tilknyttet dette.
Jeg har derfor gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utrede et system for helhetlig monitorering av rusmiddelsituasjonen. Per i dag er det flere undersøkelser og datakilder som kan gi god informasjon og kunnskap om situasjonen; nasjonale og lokale befolkningsundersøkelser, lokale hurtigkartlegginger, informasjon fra politi, kriminalomsorg og toll, informasjon fra pasientdata, samt kunnskap og informasjon fra ulike analyser av rusmidler (innhold i brukte sprøyter, avløpsvannanalyser, analyser av innhold i rusmidler). I utredningen må det vurderes om det er informasjon som ikke er dekket godt nok, og hvordan de ulike elementene i større grad kan ses i sammenheng. Dette vil også innebære etablering av en ny beredskapstenkning innen rusfeltet, inkludert hvordan det kan etableres en egnet struktur for samarbeid mellom ulike sektorer.
En rusmiddelanalysetjeneste kan være en ny kilde til viktig informasjon om særlig potente rusmidler som er i omløp og som også er oppdaget i Norge. En slik tjeneste kan inngå som en del av en beredskapstenkning og monitorering av forekomst av ulike rusmidler og rusmiddelbruk i befolkningen generelt, men særlig blant grupper som har en risikofylt bruk av rusmidler. Helsedirektoratet har allerede startet utredning av en mulig utprøving av en analysetjeneste og Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere de juridiske sidene av rusmiddelanalysetjeneste og vil ved behov igangsette et regelverksarbeid. Helsedirektoratet skal vurdere hvordan en rusmiddelanalysetjeneste kan inngå i et helhetlig system for monitorering og beredskapstenkning innen rusfeltet.
Vi må være forberedt på å løpende kunne analysere utviklingen, dele informasjon med de som trenger den, og vurdere hvilke tiltak som til enhver tid vil være hensiktsmessige. Jeg håper at den nye innretningen av arbeidet mot overdoser, og innføring av en ny beredskapstenkning innen rusmiddelområdet, vil gjøre oss bedre rustet til å møte en ny situasjon innen dette området.