Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2302 (2023-2024)
Innlevert: 14.06.2024
Sendt: 14.06.2024
Besvart: 24.06.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Når har statsråden tenkt til å følge opp Stortingets vedtak fra 2021 om meldeplikt til tilsynsmyndighetene når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep?

Begrunnelse

Stortinget vedtok 25. mai 2021 i Innst. 485 S (2020-2021), at det skulle etableres nasjonale retningslinjer for utredning og håndtering av eldrevoldsaker i tillegg til å etablere meldeplikt til tilsynsmyndighetene når det er grunn til å tro at eldre blir utsatt for vold og overgrep.
Eldre er en ekstra sårbar gruppe som ikke alltid har mulighet til å gi beskjed om de utsettes for vold og overgrep. Det er et stort behov for at overgrep ovenfor eldre i større grad enn i dag avverges og følges opp. En meldeplikt for helsepersonell som jobber med eldre og nasjonale retningslinjer som skal gi gode verktøy til ansatte på sykehjem for hvordan de skal håndtere saker om vold og overgrep, vil bidra til at færre eldre opplever slike grufulle hendelser.
Til nå, tre år etter at vedtaket er fattet, er det fortsatt ikke fulgt opp. Røde Kors nye rapport «Omsorg under press» ble presentert tidligere i år. I rapporten oppgir halvparten av sykehjemsbeboere at de selv har opplevd eller vært vitne til vold eller forsømmelse. Vi har også den siste tiden sett flere eksempler i media hvor sviket mot eldre fortsetter.
Representanten ber statsråden svare på når han har planer om å følge opp Stortingets enstemmige vedtak slik at eldre kan slippe slike grufulle hendelser i tiden fremover.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Vold og overgrep mot eldre er et alvorlig og omfattende problem, og det trengs mer kunnskap og kompetanse om temaet i helse- og omsorgstjenestene og i andre tjenester som er i kontakt med eldre. Dette er en sak som opptar både Regjeringen og meg.
Regjeringen vil i tråd med Hurdalsplattformen arbeide for et aldersvennlig samfunn preget av åpenhet, trygghet og fellesskap. Skal vi lykkes med målet om en trygg alderdom, må vi tenke helhetlig. Hele samfunnet – alle sektorer – har et ansvar og muligheter for å fremme et trygt og godt aldersvennlig samfunn.
En viktig faktor i arbeidet for å forebygge vold og overgrep mot eldre er god ledelse og kompetanse. God ledelse og riktig kompetanse er med på å skape trygghet både for tjenestemottakere og pårørende, samt for ansatte i tjenestene. I Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner (2024–2028), har regjeringen tydeliggjort at TryggEst skal videreutvikles og at det skal legges til rette for at modellen innføres i flere kommuner. I opptrappingsplanen står det også at regjeringen vil vurdere flere tiltak for å øke kompetansen om vold og overgrep mot risikoutsatte voksne i helse- og omsorgs-tjenesten. Årsakene til at utfordrende situasjoner oppstår kan være av menneskelig, organisatorisk og kunnskapsmessig karakter, og kunnskaps- og kvalitetsbygging er derfor viktig innen dette feltet. God og riktig kompetanse er med på å skape trygghet både for tjenestemottakere og pårørende, samt for ansatte i tjenestene.
I oppfølging av Bo trygt hjemme-reformen har Helsedirektoratet utviklet en egen omtale av vold, overgrep og omsorgssvikt i «Trygghetsstandard i sykehjem», som er et lederverktøy for kvalitetsforbedring. Videre skal Helsedirektoratet i oppfølging av reformen vurderer hvordan trygghetsstandard-verktøyet kan ha overføringsverdi til hjemmetjenesten og tas i bruk der.
Gode systemer og verktøy er sentralt for bedre forebygging, avdekking, avverging og oppfølging av vold mot eldre. Regjeringen har i Nasjonal helse- og samhandlingsplan sagt at vi vil styrke den formelle lederkompetansen i særlig den kommunale helse- og omsorgstjenesten og tilgjengeliggjøre verktøy for ledere. Det bevilges midler over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett til Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten. I Opptrappingsplan for psykisk helse har regjeringen sagt at vi vil styrke denne utdanningen.
Jeg vil også minne om at Regjeringen har lagt fram en Opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten. Målet med planen er å bistå kommunene med å møte personellutfordringene i tjenestene, både på kort og lang sikt.
Regjeringen har videreført og bevilget midler til etikksatsingen i KS i 2024. Satsingen hjelper kommunene med nyttige verktøy for etisk refleksjon og praksisnær oppfølging. Tiltaket bidrar til systematisk kompetanseheving knyttet til etisk refleksjon i tjenestene. Etisk refleksjon kan styrke ansatte sin evne til å stå i etisk krevende situasjoner og samtaler med brukere, pasienter og pårørende, for eksempel tilknyttet vold og overgrep.
Det pågår mye viktig arbeid for å forebygge, avdekke, avverge og håndtere vold mot eldre og andre risikoutsatte voksne. TryggEst er et sentralt tiltak som bidrar til å styrke både avdekkings- og handlingskompetansen i tjenester som møter risikoutsatte voksne, herunder eldre. Derfor styrket vi TryggEst i budsjettet for 2023, slik at flere kommuner kan ta modellen i bruk.
Regjeringen nedsatte våren 2022 Varselutvalget for å foreta en helhetlig gjennomgang av varselordningene for alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten, det vil si varsel-ordningene til Statens helsetilsyn og Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom). Varselutvalget leverte sin rapport i april 2023, og departementet har satt i gang et arbeid med nærmere utredning av utvalgets forslag. Det tas sikte på å sende et høringsnotat med forslag til lovendringer som ledd i oppfølgingen av rapporten, på høring i løpet av 2024. I forbindelse med dette arbeidet ser departementet blant annet på de ulike varslingspliktene/meldepliktene.
Når det gjelder meldeplikt/varslingsplikt, er helsepersonell etter helsepersonelloven § 17 allerede i dag pålagt å, av eget tiltak, gi informasjon til tilsynsmyndigheten om forhold som kan medføre fare for pasienters eller brukeres sikkerhet. Videre har virksomheter som er omfattet av helse- og omsorgstjenesteloven, plikt til å straks varsle Statens helsetilsyn og Ukom om dødsfall eller svært alvorlig skade på pasient eller bruker som følge av tjenesteytelsen eller ved at en pasient eller bruker skader en annen.
Helsedirektoratet leverte sin utredning om vold i omsorgssektoren i september 2023. Den er nå til vurdering i departementet, og jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte for utkvittering av anmodningsvedtak.