Sveinung Stensland (H): Hva gjør justisministeren for å sikre at norske banker har de samme mulighetene for å sikre at utenlandske kriminelle ikke får et større spillerom for økonomisk kriminalitet i Norge enn de har i Sverige og dermed sikre at den norske innsatsen er hensiktsmessig innrettet for å møte en økende trussel innenfor dagens regelverk?
Begrunnelse
Justisministeren har uttalt at “gjengenes pengestrømmer skal knuses”. Bankene sitter nærmest til å se den økonomiske kriminaliteten fordi pengestrømmene går i stor grad gjennom bankene. Det å effektivt kunne dele informasjon mellom politiet og banker er svært viktig for å både gjenkjenne og stoppe kriminelle transaksjoner. For å kunne rette kraftfulle nok tiltak mot gjengenes pengestrømmer har bankene behov for større forståelse av kriminalitetsbildet. Dette krever samhandling på taktisk og operasjonelt nivå. Det er behov for tettere samhandling mellom banker og politiet, men også mellom banker og andre offentlige etater (f.eks. Skatteetaten og NAV) samt mellom banker og andre aktører i privat sektor (f.eks. andre finansinstitusjoner og teletilbydere).
Organisert kriminalitet utgjør en trussel mot samfunnet og vi er avhengig av å mobilisere alle relevante krefter for å møte denne trusselen. I denne sammenheng er det behov for en erkjennelse av at politiet ikke gjør dette alene. Det påligger et stort ansvar på privat sektor å forebygge og avverge økonomisk kriminalitet. De regulatoriske kravene er omfattende. Samtidig settes ikke bankene i stand av myndighetene til å forebygge og avverge denne kriminaliteten. Norske banker opplyser at det er en bedre informasjonsdeling mellom bankene og svensk politi enn det er mellom bankene og norsk politi. Det er også ulik tilnærming til deling av informasjon mellom norske politidistrikt – og ulik praksis mellom politidistrikt og særorganer som Økokrim.