Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2279 (2023-2024)
Innlevert: 11.06.2024
Sendt: 12.06.2024
Besvart: 17.06.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): De få tiltakene Stortinget vedtok i 2023 er ett steg i riktig retning, men det er langt igjen før politiet og andre aktører har fått tilstrekkelig med virkemidler til å stoppe dagens uakseptable utvikling.
Har de tiltakene som Stortinget vedtok i desember i fjor blitt innført enda, og om nei, hvorfor ikke, og mener statsråden at det er tilstrekkelig med de få tiltakene som Stortinget vedtok, eller mener justisministeren det er behov for flere og sterkere tiltak for å stoppe gjengene, bilbrannene, ungdomsvolden og ranerne?

Begrunnelse

Vi opplever for tiden en meget uakseptabel og unødvendig økning i brutal ungdomsvold og ungdomskriminalitet. I flere og flere byer i Norge har vi tilfeller av kriminelle ungdomsgjenger, blind og brutal vold, knivstikking, ran og såkalte «VIPPS» ran.
Flere og flere, spesielt unge og barn føler seg uttrygge.
I Oslo er situasjonen helt ute av kontroll hvor bilbranner, ran og knvistikking dessverre har blitt vanlig. Denne uakseptable utviklingen må stoppes. Det kan ikke være slik at biler tennes på, uskyldige blir slått ned, banket opp og knivstukket og unger helt ned i 12 års alderen blir ranet med kniv midt på lyse dagen i Oslo sentrum.
Denne formen for ungdomskriminalitet som vi nå opplever var ikke vanlig for noen år tilbake, men dessverre ser vi at denne negative utviklingen har økt gradvis i takt med økt innvandring til Norge.
Det er ingen tvil om at politikerne ikke har fulgt med i timen. Mens kriminaliteten har økt, så har ikke Regjering og Storting sørget for å vedta nødvendige lovendringer eller tilstrekkelig med finansiering til politi, domstoler eller kriminalomsorgen for bl.a. å øke kapasiteten på ungdomsfengsler.
VI i FrP har advart mot sviktende integrering og denne negative utviklingen år etter år. Senest i desember 2023, rett før Stortinget tok juleferie, så behandlet Stortinget flere viktige saker hvor målet var å bekjempe den store veksten i spesielt ungdomsvold og gjengkriminalitet FrP hadde et dok 8 forslag med hele 13 viktige punkter som garantert ville bidradd til å forhindre mye av den helt meningsløse volds- og ransbølgen vi nå ser spesielt i Oslo men også i resten av landet. I Dokument 8:7 S (2023-2024) - stortinget.no
Dessverre fikk bare forslaget om hurtigspor flertall.
Men forslag om deling av taushetsbelagt informasjon mellom relevante instanser som jobber med barn og unge som har risiko for å begå lovbrudd, ble vedtatt. Det ble også vedtatt at domstolen bør ha en mer aktiv rolle i straffegjennomføringen, endringer vedrørende samtykke ved ungdomsstraff og at ungdomsstraff skal kunne kombineres med fengselsstraff inntil 6 mnd.
Sett i lys av den enorme veksten vi har i ungdomskriminalitet, med vold, ran, knivstikking og VIPPS ran mot små barn helt ned i 12 års alderen, så er det avgjørende viktig at regjering og Stortinget handler.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg ser med bekymring på økningen i anmeldt kriminalitet blant barn og unge, særlig økningen i gruppen under 15 år. Regjeringens mest grunnleggende oppgave er å sikre trygghet for folk som bor i Norge. Når barn og ungdom begår lovbrudd, må det iverksettes tiltak raskt og de må få oppfølging som bidrar til at de kommer ut av en negativ utvikling som ødelegger både for dem selv og andre. Vi er avhengig av et godt samarbeid på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer og med frivillig sektor, og det arbeides kontinuerlig med forbedringer.

Regjeringen la 14. mai frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2024. Blant annet foreslo regjeringen å stake ut kursen for å bekjempe gjengkriminaliteten med en styrking av norsk politi på 1,6 milliarder kroner. Samlet helårseffekt av den totale satsingen på politiet er 1,7 milliarder kroner. I statsbudsjettet for 2024 prioriterte regjeringen ca. 11 millioner kroner til en utvidelse av ungdomsenhet øst på Eidsvoll med to plasser. Disse plassene er nå i bruk.

De vedtatte forbedringene av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging, samt endringen som utvider målgruppen for oppholdsforbud til også å omfatte ungdom mellom 15 og 18 år, trer i kraft 1. september i år. Det har vært behov for å sikre god implementering, og lovendringene kunne derfor ikke tre i kraft straks. Regjeringen har prioritert omlag 19 millioner kroner for å gjennomføre lovendringene.

Videre vil regjeringen legge frem en lovproposisjon før sommeren som følger opp flere av Stortingets vedtak. Forslagene i lovproposisjonen knytter seg blant annet til arbeidet med et hurtigspor.