Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2255 (2023-2024)
Innlevert: 09.06.2024
Sendt: 10.06.2024
Besvart: 17.06.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva gjør regjeringen for å få Tyrkia til å ivareta menneskerettighetene til sine fanger?

Begrunnelse

Abdullah Öcalan og tre andre innsatte ved Imrali fengsel har i flere år vært fullstendig avskåret fra verden utenfor. Öcalan har ikke fått se sine advokater siden 2019 og hans familiemedlemmer har kun fått besøke han fem ganger de siste ti årene, sist i 2020. Det er alvorlig usikkerhet rundt Öcalan og de andre tre innsattes helse, isolasjon og soningsforhold.

Da Öcalan ble bragt til Tyrkia den 15. februar 1999, eksisterte ikke straffen «livstidsdom med skjerpende omstendigheter» i tyrkisk lovgivning, men ble innført og tatt i bruk for ham. I 2014 vedtok Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) at livstidsdom med skjerpende omstendigheter, uten muligheter for prøveløslatelse, utgjorde et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3 som forbyr tortur og «umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff». Liknende avgjørelser ble fattet i tre andre saker av domstolen.

Siden 2014 har ikke Tyrkia gjort noen endringer i sin lov eller foretatt konkrete forbedringer som følge av domstolens avgjørelse. Hva mer er, har tusenvis av fanger, både politiske og kriminelle, blitt idømt «livstidsdom med skjerpende omstendigheter» i Tyrkia i årene som har gått. Det tyrkiske justisdepartement opplyser ikke hvor mange som har fått denne straffen.

I lys av at Norge og Tyrkia er allierte gjennom NATO, ønsker spørsmålsstiller å vite hva regjeringen foretar seg for å sikre at Tyrkia ivaretar menneskerettighetene til sine fanger?

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge følger menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia nøye, inkludert en rekke enkeltsaker. Flere av sakene vedrører personer som sitter i fengsel. Norge tar disse spørsmålene opp med tyrkiske myndigheter i ulike forum, blant annet i Europarådet og Menneskerettighetsrådet i Geneve, og direkte med tyrkiske myndigheter.
Den europeiske komiteen for forebygging av tortur (CPT) har jevnlig kontakt med tyrkiske myndigheter, og har blant annet Öcalans situasjon på sin dagsorden. Norge gir økonomisk støtte til organisasjoner som jobber med forebygging mot, og rehabilitering etter, tortur, og bedring av vilkårene for fengselsinnsatte i Tyrkia.