Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til energiministeren

Dokument nr. 15:2252 (2023-2024)
Innlevert: 09.06.2024
Sendt: 10.06.2024
Besvart: 13.06.2024 av energiminister Terje Aasland

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Hvilke nye tiltak vil regjeringen iverksette for å sikre at vandrende fisk kommer uskadd forbi turbinene i norske vannkraftverk?

Begrunnelse

Norske vannkraftverk gjør svært lite for å sikre at fisk kommer uskadd forbi anleggene. Ål, laks og sjøørret blir fortsatt hakket og skadet i turbinene, til tross for at problemet er velkjent. Det viser en undersøkelse Naturvernforbundet har gjennomført.
Ålen er sterkt truet i hele Europa, og det er forbud mot å fiske den i Norge Den lever langs hele norskekysten. Likevel har bare ett av tre kraftverk utstyr som hindrer skade på fisk, og bare 16 prosent har undersøkt om fisk blir skadet i sine anlegg. Det er antagelig store mørketall. Dette fremgår av Naturvernforbundets rapport "Gjør lite for å hindre fiskedød".
I brev til Naturvernforbundet 11.1.2024 har NVE opplyst at i noen av kraftverkene der fiskekutting er påvist har myndighetene krevd ekstraordinære tiltak fram til fiskepassasjer er på plass. Men NVE svarte ikke på om de det er aktuelt å stille krav om nedstenging av kraftverk i fiskevandringsperioder slik at fiskedød reduseres fram til toveis vandringsveier er bygd. I svarbrev til Naturvernforbundet etterlyser Mattilsynet en endring i dyrevelferdsloven for å sikre at fisk i elvene får bedre beskyttelse.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Myndighetene og energibransjen har sammen med forskningen arbeidet over flere ti-år for å finne frem til ny kunnskap og nye løsninger for å bedre miljøforholdene i regulerte vassdrag. Bygging av fisketrapper har lange tradisjoner i Norge, mens tiltak for nedvandring av fisk har vært få. Nyere teknologi og forskning har nå gitt muligheter for å gjennomføre tiltak for at fisk også skal kunne vandre trygt ned forbi vannkraftturbiner. Slike opp- og nedvandringsløsninger er benyttet for en rekke vannkraftverk og reguleringsanlegg som er bygget eller bygget om de senere årene.
I de fleste konsesjoner gitt til vannkraftverk er det fastsatt standardvilkår, som gir myndighetene adgang til å pålegge tiltak for å bedre forholdene for fisk i vassdraget. Både NVE og miljømyndighetene vil kunne pålegge tiltak for å hindre skade på fisk i medhold av disse vilkårene. Pålegg må være knyttet til skader forårsaket av utbyggingen, og kostnadene ved pålegget må stå i rimelig forhold til tiltakets skadevirkninger og til nytten av pålegget.
Jeg vil også legge til at i alle nyere konsesjoner blir det stilt krav om minstevannføring i vannkraftverk. I alle saker blir det gjort grundige vurderinger av minstevannføringen opp mot hvilke verdier som finnes i vassdraget. Verdiene kan være fisk, men også andre biologiske verdier, samt landskap og friluftsliv. Om det er store verdier knyttet til fisk og fiske, er det vanlig å stille krav om at vannkraftverket blir plassert oppstrøms elvestrekningen der det finnes laks, sjøørret eller storørret, slik at disse verdiene i mindre grad blir påvirket. Det blir vanligvis stilt krav om omløpsventil når det blir gitt konsesjon. Omløpsventilen vil forhindre at anadrom strekning i elven blir tørrlagt i forbindelse med utfall av kraftverket. I driftsfasen av småkraftverk har NVEs miljøtilsyn adgang til å føre tilsyn med hvordan vilkårene følges opp. Forskrift om internkontroll for vassdragsanlegg pålegger konsesjonæren å dokumentere hvordan kraftverket driftes, herunder slipp av minstevannføring mv. Ved brudd på vilkårene kan NVE pålegge retting, overtredelsesgebyr mm.