Kathy Lie (SV): Kan statsråden gi en orientering om prosessen rundt arbeidet med regulering av lootbokser, samt opplyse om når vi kan forvente å få resultatet av regjeringens gjennomgang av barns forbrukervern i digitale medier?
Begrunnelse
Forundringspakker, eller såkalte lootbokser, i pengespill blir stadig mer utbredt i dataspill rettet mot barn og unge. Forskning viser at det er en sammenheng mellom å kjøpe lootbokser og et problematisk forhold til pengespill, og dermed blir lootbokser for mange barn en introduksjon til gambling og kan føre til risiko- og problemspilling.
Medietilsynets siste undersøkelse om barn og medier viste en økning i antall barn som har kjøpt noe med ekte penger i spill, sammenlignet med for to år siden. 24 % av 9-18-åringer som spiller dataspill, har kjøpt kjøpt lootbokser, 36 prosent av guttene.
At flest unge gutter og menn kjøper lootbokser, er problematisk fordi det er også denne gruppen som er blant de mest utsatte for pengespillavhengighet.
Den siste befolkningsundersøkelsen «Omfang av penge- og dataspillproblemer i Norge» fant en tydelig sammenheng mellom kjøp av lootbokser og problemer med pengespill: De som allerede har problemer med pengespill, har mer enn seks ganger så stor sannsynlighet for å rapportere problemer rundt lootbokser enn de som ikke har pengespillproblemer.
Flere europeiske land, for eksempel Belgia, har definert lootbokser som pengespill, og dermed forbudt dem. En ny lov er også på trappene i Spania.
Høsten 2023 uttalte ministeren til TV2 at regjeringen jobber med en gjennomgang av barns forbrukervern i digitale medier, og at et bedre regelverk og eventuelt forbud mot lootbokser vil bli vurdert i denne gjennomgangen.