Skriftlig spørsmål fra Kathy Lie (SV) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:2243 (2023-2024)
Innlevert: 06.06.2024
Sendt: 07.06.2024
Besvart: 13.06.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Kathy Lie (SV)

Spørsmål

Kathy Lie (SV): Kan statsråden gi en orientering om prosessen rundt arbeidet med regulering av lootbokser, samt opplyse om når vi kan forvente å få resultatet av regjeringens gjennomgang av barns forbrukervern i digitale medier?

Begrunnelse

Forundringspakker, eller såkalte lootbokser, i pengespill blir stadig mer utbredt i dataspill rettet mot barn og unge. Forskning viser at det er en sammenheng mellom å kjøpe lootbokser og et problematisk forhold til pengespill, og dermed blir lootbokser for mange barn en introduksjon til gambling og kan føre til risiko- og problemspilling.
Medietilsynets siste undersøkelse om barn og medier viste en økning i antall barn som har kjøpt noe med ekte penger i spill, sammenlignet med for to år siden. 24 % av 9-18-åringer som spiller dataspill, har kjøpt kjøpt lootbokser, 36 prosent av guttene.
At flest unge gutter og menn kjøper lootbokser, er problematisk fordi det er også denne gruppen som er blant de mest utsatte for pengespillavhengighet.
Den siste befolkningsundersøkelsen «Omfang av penge- og dataspillproblemer i Norge» fant en tydelig sammenheng mellom kjøp av lootbokser og problemer med pengespill: De som allerede har problemer med pengespill, har mer enn seks ganger så stor sannsynlighet for å rapportere problemer rundt lootbokser enn de som ikke har pengespillproblemer.
Flere europeiske land, for eksempel Belgia, har definert lootbokser som pengespill, og dermed forbudt dem. En ny lov er også på trappene i Spania.
Høsten 2023 uttalte ministeren til TV2 at regjeringen jobber med en gjennomgang av barns forbrukervern i digitale medier, og at et bedre regelverk og eventuelt forbud mot lootbokser vil bli vurdert i denne gjennomgangen.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Regjeringa vil fremje for stortinget ei stortingsmelding om Trygg digital oppvekst. I denne meldinga vil barns forbrukarvern vere eitt tema. Vi veit at barn sitt forbrukarvern i dag ikkje er godt nok. Departementet har som del av arbeidet, gjennomført ein gjennomgang av barns forbrukarvern i digitale medier. Eg held no på med oppfølging av arbeidet med tanke på nye behov for reguleringar og oppfølging, og at resultatet vil bli presentert i stortingsmeldinga. Eg er samd med representanten i at forundringspakker i spel, eller såkalla «lootboksar», er problematisk. Det er naudsynt å verne forbrukarane mot denne praksisen. Alle forbrukarar kan vere sårbare for slike forundringspakker. Barn har likevel behov for eit ekstra sterkt vern, på grunn av deira manglande erfaring og at barn er naturleg godtruande. Tilbydarane av spel opererer gjerne på tvers av landegrensene, og derfor er det nødvendig å samarbeide internasjonalt om reguleringa. Barne- og familiedepartementet har løfta spørsmålet i ein pågåande evaluering av EU sitt forbrukarvernregelverk.
Barne- og familiedepartementet finansierte i 2023 to rapportar frå SIFO som dokumenterte at lootboksar er berre ein av fleire manipulerande mekanismar i spel som retter seg mot barn og unge. Saman med Forbrukarrådet sitt interessepolitiske arbeid (mellom anna rapporten «Insert coin») har Noreg sørgja for å gi døme som gjer det tydeleg at det er nødvendig å ta grep på europeisk nivå. Vi har med bakgrunn i dette tatt opp problemstillinga med EU-kommissæren for forbrukarsakar, Didier Reynders, og gitt uttrykk for at det trengst streng regulering av lootboksar og annan manipulerande praksis i spel. Det har òg vore møte på embetsnivå mellom Barne- og familiedepartementet og Europakommisjonen om saka.
Samstundes som det er aktuelt med strengare regulering på europeisk nivå, er det viktig å nytte dei reglane vi allereie har. Urimeleg og villeiande handelspraksis er forbode, og reglane er strengare når barn blir utsette for praksisen. Forbrukartilsynet har prioritert å delta i det internasjonale handhevingssamarbeidet på feltet. Dette er viktig for at norske erfaringar og synspunkt blir lagt til grunn for handhevinga i dei landa spilltilbydarane held til.
Gjennomgangen av forbrukarvernet til barn i digitale medium, som departementet nyleg har gjennomført, har vore viktig for å få eit betre kunnskapsgrunnlag. Eg vil gi meir informasjon om resultat og oppfølging av gjennomgangen i meldinga til Stortinget om trygg digital oppvekst, som er under arbeid.