Lan Marie Nguyen Berg (MDG): Rettsmedisinske miljøer har over lengre tid varslet om manglende ressurser til å gjennomføre obduksjoner. Det kan sette rettssikkerheten i fare og gjøre at drap ikke avdekkes. Nylig kom overdosetallene for 2023 som viste at antall overdosedødsfall var det høyeste på over 20 år. Mangelen på kapasitet til å gjennomføre obduksjoner kan medføre at det både er mørketall på antall overdosedødsfall og at overdoser som kan være drap ikke oppdages.
Hva gjør statsråden for å sikre at det gjennomføres nok obduksjoner og at drap oppdages?
Begrunnelse
Rettsmedisiner Peer Lilleng ved Gades institutt i Bergen uttalte i år i en sak som viste at det er store forskjeller på hvor ofte det utføres rettsmedisinske obduksjoner i de ulike politidistriktene:
“Det fører til flere uoppdagede drap, spesielt i distriktene. Når det er lange avstander, koster transporten mye mer. Det er ikke rart politiet vegrer seg når det må betales lokalt. Drap går nok under radaren.”
Ida Kathrine Gravensteen, lege ved avdelingen for rettsmedisinske fag ved OUS har tidligere beskrevet
“et miljø som er preget av ressursknapphet, underbemanning og manglende satsing gjennom en årrekke.”
NRK rapporterte i 2014 at antallet rettsmedisinske obduksjoner var ca. halvert siden 1989. I 2023 ble 14 % av narkotikautløste dødsfallene ikke obdusert. Dette er det høyeste siden Dødsårsaksregisteret begynte med shakes kodeverk i 1996. Til sammenligning ble 7 % ikke obdusert både i 22 og 21.
Mangel på obduksjoner fører til manglende rettssikkerhet for alle hvis man utsettes for noe kriminelt, men kan være særlig problematisk for mennesker i rusmiljøer der overdoser skjer oftere, og der vi vet at myndighetene allerede nedprioriterer kriminalitet og hvor mistenkelige dødsfall raskt avfeies som selvmord eller utilsiktede overdoser.
En annen konsekvens av færre obduksjoner kan være at overdosetall myndighetene går ut med ikke er korrekte, da det som i realiteten er overdosedødsfall ikke fanges opp og forklares med årsaker som alderdom eller hjertesvikt. Dette kan gjøre at overdosedødsfall ikke fanges opp. Videre kan det skape et skjevt inntrykk av de reelle tallene, og gjøre at vi får mindre kunnskap om hvem som tar overdoser, og hvor i landet disse skjer. I verste fall kan dette føre til manglende tiltak for å få ned antall overdoser.
I dag finansieres obduksjoner av politidistriktene, som gjør at evnen til å gjennomføre obduksjoner er avhengige av lokale forhold. En sentralisering av finansiering kunne skapt større likhet uavhengig av hvor i landet man bor.
Regjeringen har tidligere blitt spurt av media rundt problemstillingen - senest i februar av TV2. Den gangen ville ikke justisministeren kommentere og helsedepartementet sier de ikke kjente forholdene. Undertegnede håper at regjeringen har oppdatert seg siden da og kan gi et utfyllende svar nå.