Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2168 (2023-2024)
Innlevert: 31.05.2024
Sendt: 31.05.2024
Besvart: 04.06.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): Er det føringer i fireårsavtalen som ble inngått i 2020 eller er det Enova sine egne valg innenfor styringsavtalen med departementet som gjør at kun husholdninger med veldig god økonomi kan benytte seg av noen av Enova sine støtteordninger?

Begrunnelse

NRK og andre medier har hatt flere saker som husholdninger som gjør energitiltak på boligen og reduserer sitt energiforbruk, men som ikke kvalifiserer for Enovastøtte. En boligeier i Mandal investerte om lag 400 000 kroner i ulike tiltak, men gjennomførte likevel ikke en stor nok oppgradering til at han kunne få støtte gjennom det som kalles «Helhetlig oppgradering» av Enova. Det er ikke alle husholdninger som har råd til å bruke millionbeløp på energioppgradering av boligen sin, og disse husholdningene faller da ofte utenfor alle Enova sine støtteordninger.
Hvis det er styringsavtalen som hindrer at boligeiere med en helt vanlig økonomi kan få Enovastøtte så har regjeringen en mulighet for å endre denne i løpet av høsten. Vi som stortingsrepresentanter får stadig høre fra regjeringen at det er viktig at Enova har stor valgfrihet i utforming av sine virkemidler. Jeg mener imidlertid at det er problematisk hvis Enova bruker denne valgfriheten til å lage støtteordninger som kun kommer de med best økonomi til gode. Jeg vil minne statsråden på at alle norske husholdninger er med på å finansiere Enova gjennom strømregningen og gjennom direkte bevilgninger på statsbudsjettet.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Det er ingen føringer i styringsavtalen mellom Klima- og miljødepartementet og Enova om at kun husholdninger med en viss inntekt eller formue kan motta støtte. Regjeringen har, innenfor rammene av avtalen, gitt Enova betydelig faglig frihet til å prioritere mellom områder, utforme programmer og tildele støtte til enkeltprosjekter slik at midlene fra Klima- og energifondet utnyttes mest mulig effektivt. Ingen av Enovas støtteprogram inneholder vilkår om inntekt eller formue.
Støtte fra Enova skal avlaste risiko og kostnader for de som er først ute med å teste nye løsninger. Det er viktig at noen går foran for at alle andre i neste omgang skal ha bedre og billigere teknologier å velge mellom. Husholdninger med lavere inntekter er særlig utsatt for høye priser og har samtidig lite rom for å prioritere energieffektiviseringstiltak. Derfor mener regjeringen det er viktig å bidra til at husholdninger med lavere inntekter får mulighet til å få energieffektivisert sine boliger.
Regjeringen har derfor bevilget 300 mill. kroner til Husbanken til energitiltak i kommunale boliger, omsorgsboliger og sykehjem.