Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:2144 (2023-2024)
Innlevert: 28.05.2024
Sendt: 29.05.2024
Besvart: 04.06.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Nylig kom Sivilombudet med sin rapport om Halden fengsel. Rapporten peker på at innsatte er innelåst på cellen i mer enn 19 timer, i enkelte tilfeller mer enn 22 timer. Fengselet har liten forståelse for innsattes behov for kontakt med venner og familie. Lav bemanning er én av årsakene til omfattende innlåsing, mindre aktivitetstilbud og redusert kontakt med andre. I fjor kunne NRK avsløre at over 80 ansatte ved fengselet hadde sluttet på to år.
Hva vil regjeringen gjøre for å forhindre at ansatte slutter og sikre bedre soning?

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Kriminalomsorgen har over tid hatt en anstrengt økonomisk situasjon, etter flere år med kutt. Dette har gitt en krevende ressurs- og bemanningssituasjon, som igjen påvirker de innsattes soningsforhold. Regjeringen er opptatt av å snu denne utviklingen. Dette er grunnen til at kriminalomsorgen sitt budsjett er blitt styrket årlig fra vi tiltrådte i 2021. I svar på skriftlig spørsmål nr. 1723 fra representanten Ingunn Foss beskrev jeg hva regjeringen har gjort for å bedre innsattes soningsforhold. Jeg går derfor ikke nærmere inn på dette her.
Det krever arbeid over tid å bedre situasjonen i kriminalomsorgen. Sp- og Ap-regjeringen vil derfor fortsette jobben med å sikre gode soningsforhold for de innsatte og best mulig arbeidsforhold for de ansatte. Våren 2025 vil regjeringen fremme en egen stortingsmelding om straffegjennomføring. I meldingen vil både innhold i straffegjennomføringen, kvaliteten på tilbudene som gis og kompetanse og rekruttering av fengselsbetjenter i hele landet være viktige premisser.