Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:2140 (2023-2024)
Innlevert: 28.05.2024
Sendt: 28.05.2024
Besvart: 06.06.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): I Oljefondsmeldingen står det at det skal opprettes et eksternt ekspertråd som skal «utrede aktuelle problemstillinger etter forespørsel fra departementet, både om fondets investeringsstrategi, ansvarlig forvaltning og i oppfølgingen av Norges Bank».
Kan finansministeren utdype dette, som hva slags problemstillinger rådet skal jobbe med, om det er noen føringer for sammensetningen av rådet, og hvordan rådets arbeid vil skille seg fra arbeidet som i dag gjøres i departementet, NBIM og Etikkrådet?

Begrunnelse

Rammene for forvaltningen av Statens Pensjonsfond Utland fastsettes av Stortinget, og implementeres av NBIM. Finansdepartementet skriver i Meld. St. 22 – Statens Pensjonsfond 2024 at det arbeider med å etablere et ekspertråd, etter anbefaling fra Sverdrup-utvalget i NOU 2022:12 Fondet i en brytningstid. Videre skriver departementet at rådet skal etableres i løpet av 2024 og at man ønsker å fylle rådet med personer med «høy kompetanse innen relevante fagområder». Hvilke fagområder dette gjelder, hvilke saker rådet skal arbeide med og hvordan rådets arbeid avgrenses av allerede eksisterende arbeid i NBIM, Norges Bank og Etikkrådet er derimot ikke definert i meldingen. Det fremkommer heller ikke hvordan rådet skal velges, eller hvordan interessene til fondets eiere, det norske folk, vil ivaretas i sammensetningen av rådet. Forvaltningen av SPU er et ansvar som krever særlig grad av åpenhet, hvor Stortinget må holdes informert og ha innsyn i alle endringer til forvaltningsstrukturen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Som varslet i meldingen om Statens pensjonsfond 2024 (Meld. St. 22 (2023-2024)), arbeider Finansdepartementet med å opprette et eksternt ekspertråd som kan gi vurderinger og råd til departementet om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU). Et slikt råd ble anbefalt av Sverdrup-utvalget i NOU 2022: 12 Fondet i en brytningstid.
Innhenting av analyser, vurderinger og råd fra eksterne eksperter har vært en viktig del av arbeidet med å sikre et godt beslutningsgrunnlag i saker som gjelder forvaltningen av SPU helt siden fondet ble etablert. I tillegg til å be om råd fra Norges Bank, har departementet i ulike sammenhenger innhentet rapporter fra eksterne fagmiljøer, herunder offentlige utvalg, ekspertgrupper, konsulentselskaper eller enkeltforskere. Dette har bidratt til legitimitet, bred debatt og at forvaltningen av SPU bygger på et solid faglig grunnlag.
Finansdepartementets bruk av eksterne eksperter er over tid blitt organisert på ulike måter. Også i tidligere perioder har det vært ulike former for ekspertråd som likner på det som planlegges opprettet nå. De senere årene har imidlertid departementet valgt ikke å ha et fast råd, men å oppnevne nye eksperter for hvert utredningsoppdrag. Det har bidratt til at flere miljøer har fått oppdrag og kjennskap til fondet. Samtidig viser erfaringen med denne modellen at stadig nye eksperter må sette seg inn i relevante sider ved forvaltningen.
Et ekspertråd er på denne bakgrunn ikke noe nytt. Alternativet til å etablere et slikt råd, ville ikke vært å ikke innhente råd fra eksterne eksperter, men å finne nye personer for hver gang nye spørsmål skal utredes, slik vi gjør i dag. Ved å etablere et råd hvor det er noe mer kontinuitet blant medlemmene av rådet, vil det legges bedre til rette for at ekspertene kan bygge opp kompetanse om fondet.
I fondsmeldingen er det vist til at ekspertrådet skal utrede aktuelle problemstillinger etter forespørsel fra departementet, både om fondets investeringsstrategi, ansvarlig forvaltning og i oppfølgingen av Norges Bank. Det vil således være et bredt sett av fagområder som rådet vil kunne bli bedt om å se på. Departementet varslet i meldingen at vi vil be ekspertrådet vurdere hvorvidt viktige hensyn for fondet vil kunne ivaretas dersom det gis en generell adgang til å investere deler av SPU i unoterte aksjer.
Ekspertrådet vil på denne måten generelt bistå i departementets arbeid med å følge opp og videreutvikle fondets rammeverk og forvaltning. Rådet vil bli bedt om å utrede aktuelle problemstillinger som departementet legger opp til å arbeide med fremover. Jeg vil offentliggjøre mandatet for rådets arbeid når det etableres.
Som del av oppfølgingen av Sverdrup-utvalget, er det for øvrig blitt opprettet et kontaktforum på embetsnivå mellom Finansdepartementet og Utenriksdepartementet. Kontaktforumet bidrar til å styrke informasjonsutvekslingen om blant annet geopolitiske forhold som kan ha betydning for SPU. Kontaktforumet legger også til rette for at informasjon om SPU blir formidlet på en enhetlig måte fra Norges utenriksstasjoner til andre lands myndigheter. Det er i denne sammenhengen blant annet viktig at fondet blir forstått som en finansiell investor, uten andre politiske mål enn finansiell sparing. Jeg legger til grunn at kontaktforumet vil kunne trekke veksler på ekspertrådet fremover, og omvendt.
Jeg er enig med representanten Kaski i at åpenhet er et helt sentralt hensyn som må ligge til grunn for forvaltningen av SPU. Jeg legger derfor vekt på at det eksterne ekspertrådet skal bidra til dette. I fondsmeldingen peker departementet på at rådet skal bidra til kunnskapsoverføring og til diskusjon i offentligheten om fondet gjennom sine utredninger, seminarer mv.
Opprettelsen av et ekspertråd gjøres for å styrke grunnlaget for Finansdepartementets ivaretakelse av ansvaret med å forvalte SPU. Et slikt råd representerer ikke noe prinsipielt nytt og vil ikke endre på ansvars- eller rolledelingen i forvaltningen av SPU. Det vil utelukkende være et rådgivende organ, og beslutningskompetanse og ansvar vil fortsatt ligge i departementet. Rapporter vil bli tilgjengelige for offentligheten, og rådet skal bidra til kunnskapsoverføring og åpenhet om forvaltningen. Departementet vil på vanlig måte informere om opprettelsen når ekspertrådet er etablert.