Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2131 (2023-2024)
Innlevert: 27.05.2024
Sendt: 27.05.2024
Besvart: 03.06.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Det kurdiske miljøet i Norge er dypt bekymret og ønsker å se noe livstegn til den fengslede lederen Abdullah Öcalan.
Har norske myndigheter oversikt over Öcalans helsesitussjon, hvis ikke hva, vil utenriksministeren gjøre for å få bekreftet om Öcalan lever eller ikke?

Begrunnelse

De siste 37 månedene har den kurdiske lederen Abdullah Öcalan, som av millioner av kurdere blir sett på som deres rettmessige politiske representant, blitt holdt i en ekstrem form for incommunicado-fengsling av den tyrkiske staten på fengselsøya Imrali.
Under denne ulovlige isolasjonen har Mr. Öcalan blitt "forsvunnet" og falt inn i et tomrom av "ikke-eksistens", mens han har blitt nektet all kontakt med omverdenen, inkludert hans advokater og familie. Öcalan, som nå er 75 år gammel, har vært utsatt for tortur gjennom isolasjon i 25 år, og i løpet av de siste tre årene har det ikke blitt gitt informasjon om hans helse. På dette tidspunktet kan ikke engang hans oppholdssted bekreftes, og hans fysiske tilstand er et svært følsomt tema for mange kurdere som ser på ham som en av deres nasjonale stemme.
Europarådets torturovervåkningskomité (CPT) har tidligere rapportert at restriksjoner på den kurdiske lederen Abdullah Öcalan og andre innsatte i Tyrkias İmrali-fengsel er ikke akseptable. Den siste rapporten fra CPT har de nektet å publisere.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge følger menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia nøye, inkludert en rekke enkeltsaker. Norge tar opp disse spørsmålene med tyrkiske myndigheter i ulike forum, blant annet i Europarådet. Den europeiske komiteen for forebygging av tortur (CPT) har jevnlig kontakt med tyrkiske myndigheter, og har Öcalans situasjon på sin dagsorden. Norge gir økonomisk støtte til organisasjoner som jobber med forebygging mot, og rehabilitering etter, tortur, og bedring av vilkårene for fengselsinnsatte. Norske myndigheter har ingen konkret informasjon om Abdullah Öcalans helsesituasjon.
Europarådets viktigste oppgave er å verne om menneskerettigheter, demokrati og rettsstatsprinsippene. Regjeringen støtter Europarådets dialog med tyrkiske myndigheter om slike saker. Regjeringen tar opp Europarådets arbeid i sine kontakter med Tyrkias myndigheter.