Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1934 (2023-2024)
Innlevert: 30.04.2024
Sendt: 02.05.2024
Besvart: 10.05.2024 av barne- og familieminister Kjersti Toppe

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Når har statsråden tenkt å følge opp Barnevernsinstitusjonsutvalgets rapport (NOU 2023: 24 «Med barnet hele vegen»), og hva har statsråden tenkt å foreta seg i mellomtiden for å bedre leveforholdene for de rundt 1000 barna som bor på barnevernsinstitusjon?

Begrunnelse

I Brennpunkt-dokumentaren «Instukids» har Brennpunkt vært i kontakt med 100 barn som bor eller har bodd på barnevernsinstitusjon. I dokumentaren forteller barn og unge på norske barnevernsinstitusjoner om at veien til bruk av piller og sprøyter og inn i tung rusavhengighet er kort.
Barnevernsinstitusjonsutvalget leverte 26. oktober 2023 rapporten «Med barnet hele vegen». Utvalget har utredet et helhetlig forslag for fremtidens barnevern, og mener det har vært nødvendig å tenke nytt om hvordan vi hjelper denne lille gruppen av samfunnets kanskje mest marginaliserte og utsatte barn. Utvalget har lagt vekt på å se institusjonsbarnevernet i et forløpsperspektiv, der tiltakene må bygge på hverandre, barna må få ro og forutsigbarhet, og overgangene må være trygge og planlagte.
I rapporten peker utvalget på at det i dag er to innganger til rusbehandling for barn. Noen får hjelp via barnevernet og havner på barnevernsinstitusjon. Andre får hjelp fra helsetjenesten og kan få ulike typer av poliklinisk hjelp. Det fremstår tilfeldig hvilke barn som får hjelp hvor, hva innholdet i behandlingen er og hvilken kompetanse de ansatte har. Dessuten gir regelverket i barnevernet større adgang til bruk av tvang og i lengre tid enn det helsetjenesten har anledning til. Konsekvensene er at innholdet i tjenestene barna får er tilfeldig og verken rettferdig fordelt eller særlig tilgjengelige. Det er vanskelig å få kontinuitet i tilbudet og barna risikerer at behandlingen avsluttes når de fyller 18 år, selv om de fortsatt trenger behandling.
Utvalget foreslår at ansvaret for tilbudet til barn med behov for spesialisert rusbehandling legges til spesialisthelsetjenesten, og at det etableres døgntilbud for barn som har behov for langvarig spesialisert rusbehandling. Utvalget mener også at det er behov for økt kompetanse på rus i alle barnevernsinstitusjoner. Alle barnevernsinstitusjoner skal ha kompetanse på å forebygge rusmisbruk og kunne møte og hjelpe barn som står i fare for å utvikle avhengighet til rus.

Kjersti Toppe (Sp)

Svar

Kjersti Toppe: Barneverninstitusjonsutvalget rapport, NOU 2023:24 «Med barnet hele vegen – Barnevernsinstitusjoner som har barnas tillit» blei straks sendt på høyring med høyringsfrist den 22. januar i år. Hovudinntrykket frå høyringa er at rapporten skildrar eit utfordringsbilete som dei ulike aktørane kjenner seg igjen i og stiller seg bak. Skildringa av uklare ansvarsforhold og mangel på forpliktande samarbeid på tvers av sektorar, blir særleg framheva. Høyringsinstansane gir i svært stor grad støtte til den heilskaplege retninga utvalet har foreslått for institusjonane.
Eg er allereie i gang med å følgje opp rapporten frå det offentlege utvalet regjeringa sette ned i juni 2022. Som spørsmålsstillar truleg må kjenne til, har eg eg lagt fram eit omfattande høyringsforslag om endringar i barnevernslova der fleire av tilrådingane frå utvalet er tatt vidare. Førre veke lanserte eg saman med 4 andre departement også Regjeringa sin institusjonsstrategi: Vårt felles ansvar – ny retning for barnevernets institusjonstilbod. Denne viser fram Regjeringa sine ambisjonar på institusjonane skal bli best mogleg for barna og samfunnet. Den byggjer på NOU 2023:24, og har 6 klare mål for utviklinga. Det vil innebere eit tett samarbeid og tydelegare sektoransvar for tilbodet til barna også frå andre sektorar slik som helse, kommunal, kunnskap og justis, og er retningsgjevande for arbeidet vårt på både kort og lang sikt.
Lovforslaga som no er på høyring, vil, saman med institusjonsstrategien, leggje eit viktig grunnlag for Regjeringa si varsla Kvalitetsreform for barnevernet.
Det skjer samstundes mykje arbeid for å betre leveforholda til barn på barnevernsinstitusjon her og for å sikre god bemanning og auka kapasitet er løyvingane til barnevernets institusjonar auka både i 2023 og 2024. Regjeringa har også lagt fram fleire konkrete tiltak for barnevernet i Opptrappingsplan for psykisk helse, som Stortinget behandla hausten 2023. Når det gjeld rus, inviterte eg den 7. mai barneverninstitusjonar, tilsette og brukarar til møte om strakstiltak som kan gi betre rusførebygging. Ungdom fortalte i dette møte kor lett tilgjengeleg ulovlege rusmidlar er blitt i samfunnet. Det kan bestillast enkelt av mindreårige på sosiale media, og blir levert nærmast på døra- Dette gjer at arbeidet på institusjon for å beskytte barn mot narkotika, jfr., Barnekonvensjonen, er vanskelegare men også viktigare enn før. Men det kom fram gode tiltak for å redusere risikoen for rus på kort og lang sikt. Desse tar eg no tak i.
Eg vil til slutt peike på at sjølv om det er alt for mange gongar at det sviktar, er det også mange barn på barnevernsinstitusjon som i dag får god hjelp, støtte og omsorg av flinke tilsette. Utfordringane er systemskapte, og difor trengs ein ny retning for barnevernets institusjonstilbod.